14

Weer pakt Foodwatch liegende producenten aan

Wie wint dit jaar het Gouden Windei voor meest misleidende product?

Voor de vijfde keer op rij reikt Foodwatch dit jaar het Gouden Windei uit; de prijs voor het product dat het minst waarmaakt van wat het belooft. Helaas halen producent nog al te vaak trucjes uit om de consument te verleiden (lees: misleiden) om hun vaak ‘gezonde’ product te kopen. Foodwatch nomineerde zeven producten.

Neem nu de mini roomboter amandelstaaf van de Albert Heijn. Hij heet weliswaar ‘mini’, maar wie de grote verpakking openmaakt, ziet dat de helft van de inhoud letterlijk uit gebakken lucht bestaat, aldus Foodwatch.

Maar die amandelstaaf is niet de enige nominatie van de Albert Heijn, ook de cranberry’s van het supermarktconcern staan in de lijst, en wel omdat de veenbessen bedekt zitten onder een flinke laag ananassiroop. De inhoud van het zakje bestaat voor maar liefst 68 procent uit ananassiroop, slechts 30 procent is daadwerkelijk waar je voor dacht te betalen, cranberry’s.

Andere genomineerden zijn de pasta met truffel van Aldi; waar slechts 0,0006% truffel in is verwerkt. Of de amandeldrink biologisch van Rude Health. Van een amandeldrankje verwacht je dat er amandelen in zitten. En die zitten er ook, een hele 1 procent.

Foodwatch legt uit:

De EU-etiketteringsrichtlijn verplicht fabrikanten om in hun aardbeiendrank of notenreep daadwerkelijk aardbeien en noten te stoppen (…) Maar de EU is ‘vergeten’ te regelen hoevéél er dan in moet zitten. En dus misleiden fabrikanten en supermarkten je gewoon lustig door.

Zo is in de Liga Melk-Aardbei in werkelijkheid maar 0,03 procent aardbeienpoeder verwerkt.

De Plus Pindakaas Light zou een verantwoord alternatief voor de gewone pindakaas moeten zijn, met 30% minder vet. Maar, zo zegt Foodwatch, “de pindakaastovenaars hebben een deel van de pinda’s één op één vervangen door pure gedroogde glucosestroop”. 451% meer suikers.

Tot slot is ook Appelsientje Halfzoet genomineerd. Het is iets minder zoet, kost iets maar, maar is uiteindelijk slechts “de gewone appelsap verdund met een sloot water en een druppel aroma”.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)