147

Weer racisme-rel bij RTL

Chinese zanger doet mee aan Hollands Got Talent, wordt door Gordon getrakteerd op smakeloze afhaalchineesgrappen

Nu staat zanger Gordon niet bekend als de meest eloquente spreker, maar het jurylid van Holland’s Got Talent maakte het de afgelopen week wel erg bont. Een Chinese zanger deed mee aan het programma en werd door Gordon getrakteerd op een serie ‘afhaalchineesgrappen’ waar de honden geen brood van lusten. Ook collega-jurylid Chantal Janzen deed mee.


Door de Zwarte Pietendiscussie en de onsmakelijke grap van RTL-presentatrice Daphne Bunskoek, waren deze opmerkingen van Gordon bijna onopgemerkt voorbij gegaan. De Chinese Xiao Wang deed afgelopen week mee aan Holland’s Got Talent. Een Chinees die een opera komt zingen van Verdi, dat is ‘natuurlijk’ heel raar. Of in de woorden van Gordon: ‘Sulplise!’

Chantal Janzen trapt af door te zeggen dat het ‘niet erg’ is dat Xiao Wang heet zoals hij heet, waarna Gordon de ene na de andere pijnlijke opmerking maakt. Zo zingt Wang een opera van Verdi, waarna Gordon vraagt: ‘Welke? Nummer 39 met rijst?’ Wanneer blijkt dat Wang een fantastische stem heeft, complimenteert Gordon hem met: “Dit is de beste Chinees die ik in weken heb gehad.” Andere opmerkingen variëren van “het is net een opera in een Chinees restaurant” tot “mag ik jullie stemmen hebben voor de People Republic of China?”

En Wang? Die schudt zijn hoofd een beetje en staat er verder nerveus en beschaamd bij. Lachen joh.

Eerder was het Daphne Bunskoek die in het RTL-programma Volgende Week een pijnlijke en onsmakelijke ‘grap’ maakte over het Zwarte Pietendebat. Ze toonde een fragment uit de film Amistad, waarin te zien is hoe zwarte slaven worden afgeranseld; dat zou de straf zijn voor de pieten die de staf van Sinterklaas zijn kwijtgeraakt.

Bunskoek was echter niet de eerste met een onsmakelijke racistische grap op RTL. Nauwelijks een week eerder maakte Jack Spijkerman een racistische grap in het RTL-programma RTL Late Night. Spijkerman legde Humberto Tan een aantal quizvragen voor. Toen de presentator fout antwoordde riep Spijkerman tegen Tan: “Mijn hemel zeg, niet alleen donker maar ook nog dom”. Humberto perste na de opmerking zijn lippen op elkaar en de studio leek zich met ongemak te vullen. Spijkerman riep daarop naar het publiek: “Ik mag het zeggen hoor, tegen hem.”

Een aantal reacties van Twitteraars waarin zij hun verbazing over Gordon en collega’s uitspreken:

Voor een bloemlezing van pijnlijke reacties van Holland’s Got Talent-kijkers, kijk hier.

Gordons opmerkingen gaan inmiddels internationaal. Op Reddit wordt veelvuldig schande gesproken van de uitlatingen. De hoofdvraag in de discussie: Hoe tolerant is de Nederlander?

Geef een reactie

Laatste reacties (147)