20

Wéér Syrische vluchtelingen gedood door Turkse grenswachten

Opnieuw hebben Turkse grenswachten Syrische vluchtelingen aan de grens doodgeschoten. Dat meldt The New Arab. Het zou gaan om negen leden van hetzelfde gezin, vooral vrouwen en kinderen. Bij het oversteken van de Turkse grens in de nacht van zaterdag op zondag zou het vuur op hen zijn geopend.

De vluchtelingen probeerden venuit het Syrische plaatsje Kherbet Eljoz Turkije binnen te komen toen zij werden beschoten door de grenswachten. Behalve de negen dodelijk getroffen slachtoffers, raakten nog eens acht anderen ernstig gewond.

Volgens getuigen probeerde het gezin halsoverkop hun woonplaats in Syrië te verlaten, nadat in hun omgeving gevechten uitbraken. ‘Bij het oversteken van de grens begonnen de grenswachten willekeurig op iedereen te schieten.’

Het is niet de eerste keer dat de grenswachten het vuur openen op vluchtelingen. Zowel in maart als in april gebeurde het meerdere keren dat bij het oversteken van de grens vluchtelingen gedood werden door de Turkse bewakers. Hulporganisatie Human Rights Watch heeft de Turkse overheid meerdere malen met klem verzocht de grens open te stellen voor mensen die de oorlog proberen te ontvluchten en onmiddellijk te stoppen met het schieten op vluchtelingen.

Sinds drie maanden geldt er een deal tussen Turkije en de EU, waarin is afgesproken dat Europa vluchtelingen terug naar Turkije mag sturen, in ruil voor onder andere financiële steun. Volgens de Europese lidstaten is Turkije een safe zone voor vluchtelingen. De deal is omstreden. Meerdere mensenrechtenorganisaties en hooggeplaatste VN-functionarissen hebben er voor gewaarschuwd dat Turkije verre van veilig is. Uit eerdere onderzoeken bleek ook al dat Turkije door Europa teruggestuurde Syriërs op zijn beurt de grens met Syrië weer over zet.

cc-beeld: UNHCF

Geef een reactie

Laatste reacties (20)