16

Weer twee lokale bestuurders in opspraak

CDA-burgemeester van Lingewaard weg om onterechte declaraties ... ChristenUnie-wethouder wekt schijn van belangenverstrengeling

Opnieuw zijn twee bestuurders in opspraak geraakt. Burgemeester Harry de Vries (CDA) van Lingewaard (bij Arnhem) ziet zich gedwongen om op te stappen vanwege onterecht ingediende declaraties, zo meldt de NOS. In de gemeente Lansingerland is wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) onder vuur vanwege belangenverstrengeling en onzorgvuldig handelen.

Lingewaard
Burgemeester De Vries schrijft in een verklaring dat er een vertrouwensbreuk is ontstaan tussen hem en zijn wethouders en de gemeenteraad. De gemeenteraad verwijt burgemeester Harry de Vries (CDA) dat hij declaraties heeft ingediend waarop hij geen recht heeft. De burgemeester zegt dat hij alle ten onrechte gedeclareerde kosten zal terugbetalen, aldus de NOS.

Maar ik ben mij ervan bewust dat het om veel meer gaat dan om het terugbetalen van onterecht gedeclareerde reiskosten. Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten.

Lansingerland
Wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) van de gemeente Lansingerland was vanaf 2001 verantwoordelijk voor bouwprojecten en het grondbedrijf van de Zuid-Hollandse gemeente.

Uit onderzoek van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) blijkt dat Den Uil zich een paar keer niet aan de gedragscode heeft gehouden, bericht de NOS.Hij zou een keer de schijn gewekt hebben om zelf beter te worden van een transactie. Uiteindelijk was dat niet het geval, constateert BING.

Den Uil is mede-eigenaar van een architectenbureau dat opdrachten heeft gedaan in opdracht van de gemeente Lansingerland. Volgens de onderzoekers heeft de wethouder zich in sommige gevallen met dossiers bemoeid, terwijl het architectenbureau daar ook bij betrokken was. Zo is gebleken dat Den Uil betrokken was bij het bepalen van de grondprijs voor het terrein waar zijn architectenbureau bezig was om een gezondheidscentrum te bouwen.

NOS: Opnieuw wethouder in opspraak / Burgemeester weg om declaraties

Foto voorpagina: Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)