Laatste update 18:09
7

Criminele vleeshandelaar slaat weer toe, nu met vlees van zieke paarden

De Nederlandse vleeshandelaar Jan F. (67) uit Breda is deze week in Spanje opgepakt na een nieuw paardenvleesschandaal. Spaanse autoriteiten menen dat hij de leider is van een bende die zieke en gestolen paarden heeft laten slachten voor consumptie. Volgens de Spaanse krant El Pais is het vlees in België, Italië, Roemenië, Frankrijk, Spanje én in Nederland terecht gekomen. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten is daar vooralsnog geen bewijs voor.

Jan F. is in het verleden al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. Hij haalde het vlees uit Argentinië en verkocht het in Frankrijk. De winst die hij daarmee boekte wordt geschat op zo’n 2,6 miljoen euro. Ook werd zijn bedrijf, Draap (omgekeerd van paard) in 2013 in verband gebracht met het Europese paardenvleesschandaal: in verschillende maaltijden met rundvlees op het etiket werd paardenvlees aangetroffen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten zegt vooralsnog geen concrete informatie te hebben dat het verdachte vlees in Nederland op de markt is gekomen. “We houden de vinger aan de pols en komen in actie als het vermoeden bestaat dat het vlees in Nederland is beland, maar vooralsnog is daar geen sprake van”, aldus een woordvoerder.

De Spaanse politie heeft 25 mannen aangehouden.

El País: Cae una gran red que comerciaba con carne de caballo no apta para el consumo humano

Geef een reactie

Laatste reacties (7)