14

Weer voedselschandaal: een derde producten is niet wat het lijkt

Onderzoekers West Yorkshire ontdekken rundergehakt dat uit varkensvlees bestaat, mozzarella gemaakt zonder kaas, kruiden afslankthee zonder thee of kruiden, maar met medicijnen... En meer!

In het Britse graafschap West Yorkshire zijn onderzoekers op een nieuw voedselschandaal gestuit. Paardenvlees vermomt als rundvlees blijkt plots toch niet zo ongewoon als gedacht. De onderzoekers testten 900 producten en kwamen tot de conclusie dat 38% van het geteste voedsel niet is wat het claimt te zijn. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Zo stuitten de onderzoekers op mozzarella dat voor minder dan de helft bestaat uit echte kaas, kwamen ze ham tegen op pizza’s dat gemaakt was van ofwel gevogelte, ofwel een vleesemulsie, en bleken de ingevroren garnalen voor 50% uit water te bestaan.

De productmonsters zijn allen genomen in de regio van West Yorkshire. Zowel kleine supermarkten, als grote supermarkten, maar ook het eten uit restaurants is onder de loep genomen. Om ervoor te zorgen dat de onderzoekers onbevooroordeeld het voedsel zouden testen, zijn de producten ‘geanonimiseerd’. Zo konden de onderzoekers niet achterhalen wie bijvoorbeeld de producent is, of welke winkel het product verkocht heeft.

Rundergehakt waar varkensvlees of gevogelte doorheen zit, kwamen de onderzoekers diverse keren tegen. Soms als gevolg van een gehaktmachine die niet goed schoongemaakt is, maar andere keren wees de aanwezigheid van een grote hoeveelheid ander vlees op opzet.

Eén van de andere choquerende ontdekkingen was een kruiden afslankthee, waar noch kruiden noch thee in zit. Waar het dan wel van gemaakt is? Een glucosepoeder waar een medicijn tegen overgewicht in zit. De thee bevat 13 keer de normale dosis van het medicijn, dat overigens niet meer verstrekt mag worden.

Lees het hele verhaal bij The Guardian: Fake-food scandal revealed as tests show third of products mislabelled

cc-foto: Ninacoco

Geef een reactie

Laatste reacties (14)