48

Wéér VVD’er weg wegens belangenverstrengeling

Schandaalreeks bij liberalen lijkt oneindig

Opnieuw is een VVD-politicus opgestapt omdat hij in de problemen is gekomen met schimmige constructies en belangenverstrengeling. Wethouder en lijsttrekker Huub Eitjes uit Maassluis heeft gemeenschapsgeld naar zijn eigen bedrijf laten vloeien via zijn broer die directeur werd van het plaatselijk theater.

NRC Handelsblad meldt:

Het theater ontvangt jaarlijks bijna 70.000 euro subsidie van de afdeling financiën, waarvoor Huub Eitjes politiek verantwoordelijk is. Om die reden werd beide broers het directeurschap van Pim Eitjes nadrukkelijk ontraden door het stadsbestuur. De schijn van belangenverstrengeling was evident. Toch schoof voorzitter Pim Eitjes zichzelf naar voren als directeur. Dat de betaling van de rekeningen voor zijn werk van in totaal 40.000 euro vervolgens werd gedaan aan één van de bedrijven van wethouder en broer Huub, wist de gemeente niet. Tot afgelopen week.

De lokale afdeling en Eitjes zelf wilden niet direct conclusies trekken. De wethouder dacht zondag nog dat hij aan kon blijven maar de landelijke partijtop greep in. De VVD kan niet weer een nieuw slepend schandaal gebruiken waarbij zelfverrijking of mistige financiële constructies in het spel zijn. Vanochtend maakte Eitjes bekend dat hij opstapt. De lokale affaire is overigens uitgebreider. Ook de vrouw van een VVD-raadslid werd door het theater ingehuurd. Eitjes, die sinds 2010 wethouder is, houdt vol dat hij integer heeft gehandeld.

De VVD wordt geplaagd door een schier oneindige reeks van dit soort schandalen. Uit onderzoek van Vrij Nederland bleek dat de partij koploper is met dergelijke kwesties: 13 affaires in 2013, 10 in 2012.

Foto: Eitjes / LinkedIn

Geef een reactie

Laatste reacties (48)