Laatste update 20:29
107

Weer VVD’er weg bij justitie: Harbers stapt op

VVD-staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid is vandaag afgetreden als gevolg van zijn ‘blunder’ met een rapport over delicten van asielzoekers. Harbers wil dinsdag in debat met de Tweede Kamer maar zei ’s middags al ervan uit te gaan dat dit zijn laatste debat in de functie van staatssecretaris zou worden.

In de jaarlijkse “Rapportage Vreemdelingenzaken” was door Harbers een top-10 opgesteld van de meest voorkomende delicten onder asielzoekers, zoals winkeldiefstal, zakkenrollen en belediging. Die delicten werden met exacte cijfers benoemd. Zware misdrijven als moord en verkrachting daarentegen komen maar zeldzaam voor en werden daarom in het rapport samengevoegd onder het kopje ‘overig’, zonder verdere specificatie. Dat viel slecht en zowel de coalitiepartners als een deel van de oppositie beschuldigde Harbers ervan misdaadcijfers te hebben ‘weggemoffeld’.

Volgens Harbers was op het ministerie al gewaarschuwd niet op deze manier met een top-10 van misdrijven te werken en dat er tekortkomingen in de rapportage zaten, maar dat met dit advies niets is gedaan. ‘De verkeerde afweging weegt politiek zwaar, zeker ook in het licht van het belang dat uw Kamer terecht aan dit onderwerp hecht,’ schrijft Harbers in een brief aan de Tweede Kamer:

Van meet af aan was mijn doel om volledige openheid te geven over de gegevens rond alle openbare orde incidenten met asielzoekers. Dat is noodzakelijk want alleen door dat inzicht te bieden kan er draagvlak blijven voor de opvang van vluchtelingen. Hier is het fout gegaan. Door de wijze van rapporteren in top tien vorm, zijn juist de ernstigste incidenten onderbelicht gebleven.

Na het Telegraaf-artikel deden de wildste cijfers de ronde die zogenaamd zouden zijn weggemoffeld. In werkelijkheid bleek er slechts sprake te zijn van 1 dodelijk slachtoffer.

Harbers is na Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ard van der Steur de vierde VVD’er die het veld moet ruimen op het ministerie van Justitie.

Bronnen: NOS, Nu.nl, de Volkskrant / cc-foto:

Geef een reactie

Laatste reacties (107)