34

Weer woningcorporatie bijna over de kop

Brabantse Woningstichting Geertruidenberg (WSG) heeft noodsteun van 118 miljoen euro nodig

Woningbouwcorporatie Woningstichting Geertruidenberg (WSG) staat op het randje van faillissement. Alleen met noodsteun van 118 miljoen euro kan de corporatie overeind blijven. Dat meldt NOS. Andere corporaties moeten met dit bedrag over de brug komen. Ook huurders zijn de dupe: de huur gaat voor nieuwe huurders fors omhoog.

WSG raakte in 2011 in financiële problemen doordat de corporatie investeerde in projecten die niet rendabel bleken. Zo heeft de corporatie in de loop der jaren een enorme grondvoorraad aangelegd. Op een gedeelte hiervan kan helemaal niet gebouwd worden omdat er geen woonbestemming op rust. De toezichthouder, het Centrale Fonds Volkshuisvesting (CFV), noemt de projectenportefeuille onverantwoord groot.

WSG is na Vestia de tweede corporatie die noodsteun nodig heeft. Bij Vestia gaat het om bijna 700 miljoen euro. Het CFV gaat dit najaar in totaal 500 miljoen euro (4%) heffen bij corporaties. Dit bedrag gaat in een saneringsfonds. CFV waarschuwt dat dit niet de laatste heffing zal zijn. “Het bedrag is niet genoeg voor de redding van Vestia en WSG. Bovendien is het niet uit te sluiten dat er meer corporaties komen die gesaneerd moeten worden.”

De woningstichting heeft in juni aangifte gedaan tegen haar voormalige directeur Peter Span. Hij zou zich volgens de woningstichting hebben bevoordeeld door onverantwoorde aankopen, waardoor WSG nu in de financiële problemen is geraakt. Op 11 juli heeft het Openbaar Ministerie laten weten geen aanknopingspunten te hebben om strafrechtelijk onderzoek te doen naar Span.

NOS: Weer noodsteun woningcorporatie

Geef een reactie

Laatste reacties (34)