31

Weer zelfmoord asielzoeker die onder toezicht overheid stond

Armeense man had zware psychiatrische stoornis ... Toch besloot IND hem geen psychiatrische hulp te verlenen
 

Een Armeense asielzoeker heeft zelfmoord gepleegd, terwijl hij onder toezicht stond van de Nederlandse overheid. Dat meldt NRC. Van de man was bekend dat hij een zware psychiatrische stoornis heeft, maar toch heeft hij sinds zijn aankomst in Nederland half december vorig jaar geen psychiatrische begeleiding gekregen.

Het is niet de eerste keer dat een asielzoeker onder toezicht van de Nederlandse overheid zelfmoord pleegt. Vorig jaar beloofde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) nog dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst humaner zijn werk zou gaan doen. De ‘menselijke maat’ moest weer centraal gesteld worden. Van Dolmatov is vastgesteld dat hij onterecht vast zat in vreemdelingendetentie. Ook was zijn medische overdracht niet op orde.

In het bos bij het asielzoekerscentrum Schalkhaar bij Deventer, pleegde de Armeen vorige week zelfmoord. Zijn advocaat Eva van den Hombergh vertelt dat hij aan waanideeën leed. Ze twijfelt of de suïcide voorkomen had kunnen worden, maar ‘in elk geval had een psychiater moeten beoordelen of en onder welke voorwaarden hij Nederland had kunnen verlaten’. De man had voor zijn vlucht naar Nederland al zijn eigen neus verbrijzeld, omdat hij dacht dat de Armeense geheime dienst daar een afluisterapparaat had geïnstalleerd.

NRC Schrijft:

De IND zag wel in dat de man problemen had, maar toen het niet lukte om hem daarmee te helpen, was dat geen reden om af te zien van de uitzettingsprocedure. “Terwijl iedereen zag dat de kans groot was dat het mis zou gaan”, zegt Lineke Blijdorp. Zij is asieladvocaat en landelijk contactpersoon voor de advocatuur op de aanmeldcentra van de IND.

De IND besloot de man geen psychiatrische behandeling te geven, omdat hij eerder in Duitsland asiel had aangevraagd. Daarom stuurde de IND de man terug naar Duitsland, volgens het Dublin-claimant: asielzoekers moeten in de Europese Unie asiel aanvragen in de eerste lidstaat waar ze binnenkomen. Dit terwijl de Armeen zich naar eigen zeggen in Nederland rustiger voelde. “De IND heeft gewoon een beslisboom gevolgd, zonder oog voor zijn problemen”, aldus Van den Hombergh.

Update 12.50

De Tweede Kamer wil een debat over de zelfmoord. PvdA-Kamerlid Marit Maij:

“Het is vreselijk dat de Armeense asielzoeker, die in Europa bescherming zocht, kennelijk zo in de war was dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Zeker als iemand onder toezicht van de Nederlandse overheid stond.”

Binnen twee weken wil ze opheldering van Teeven. Na het meireces wil ze met de staatssecretaris in debat.

NRC: Asielzoeker die onder toezicht overheid stond pleegde zelfmoord

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (31)