25

Weerzinwekkend ‘feestje’ explodeert online tot ‘volksfestijn’

Hoe media een anekdote opblazen tot fenomeen

Enkele Nederlandse moslimfundamentalisten hebben vorig jaar op 2 november een ‘feestje’ gehouden om de moord op Theo van Gogh te ‘vieren’. Dat berichtte De Pers vanochtend naar aanleiding van wat Twitterverkeer. De journalist zag vervolgens met verbazing hoe andere media dat nieuws binnen een paar uur vervormden.

De Nijmeegse antropoloog Martijn de Koning, verbonden aan de Radboud Universiteit, doet al jaren onderzoek naar moslims in Europa en heeft daartoe ook contact met doorgeslagen types, een enkeling daarvan reageert wel eens op zijn weblog. Een daarvan is iemand die zich ‘jihadinho’ noemt, een afkorting van ‘Jihad in Holland’. Die liet op vorig jaar op 2 november, de dag waarop Theo van Gogh in 2004 vermoord werd, een bericht achter dat als volgt begon:

Hey Martijn, leuk feestje he vandaag, houden we erin op 2 november. 

Die reactie werd deze week ontdekt door free-lance journalist Patrick Pouw (@paddypouw). Hij zocht jihadinho op via Twitter en stelde de vraag of hij dit jaar aanwezig mocht zijn op die bijeenkomst.

Vervolgens ontspon zich een geïrriteerd gesprek waarvan thans nog meer één kant te zien is omdat de Twitter-account @jihadinho kort daarna is opgeheven. Wie jihadinho is, is onbekend, het zou gaan om een vrouw. Als referentie gaf ze in haar twitterbio een link naar het inmiddels opgeheven radicale forum thabaat.net, een website die overigens in Denemarken gehost werd. Wat zoeken leert dat @jihadino een persoon is die op internet voornamelijk uitgesproken dan wel extremistische tegenstanders opzoekt om daar vervolgens verbaal de confrontatie mee aan te gaan.

Journalist Pouw stelde ondertussen ook nog wat vragen aan Martijn de Koning via Twitter. De Koning antwoordt helder dat naar zijn weten er inderdaad twee keer zo’n feestje is gehouden en dat hij daar één keer zelf bij aanwezig was. Het ging daarbij om in totaal vijf moslimfundi’s.

Kustaw Bessems van De Pers pikt de Twitter-converstatie op. Hij neemt met contact op met De Koning die het ‘feestje’ nog eens bevestigt. Volgens hem gaat het om een paar ‘bekende figuren uit het circuit’. Verder wil hij er niet veel over kwijt om zijn onderzoek niet in gevaar te brengen. Bessems maakt er een stuk over met de nogal misleidende kop ‘Elk jaar een Theo-is-vermoord-fuifje’

Daardoor wordt het forum-bericht van vorig jaar plots nieuws maar toch op een andere manier dan Bessems in gedachten had. In plaats van een paar zonderlingen wordt het plots een stroming.

 Op Twitter verzucht Bessems dat het bericht wordt opgeblazen door Elsevier en Geenstijl. Het wachten is nu slechts op de Kamervragen, die dan natuurlijk ook weer nieuws zijn.

De speciale rol van Geenstijl in deze kwestie blijft in de berichtgeving overigens onvermeld. Jihadinho verwijst in de oorspronkelijke ‘uitnodiging’ voor het ‘feestje’ namelijk expliciet naar een Geenstijl-affaire die een paar maanden eerder plaatsvond.

Je weet wel die club die het prettig vind als er Marokkaanse soldaten in Afghanistan naar de eeuwige ongelovigenhel worden gesodemietert, maar er problemen heeft als Marokkanen het daarmee eens zijn

Waar gaat het om? Op Geenstijl maakten ‘reaguurders’ zich vrolijk toen in april 2009 een Nederlandse militair van Marokkaanse afkomst sneuvelde in Afghanistan. De reactie ‘gelukkig is het geen Nederlander’ is daar nog het mildste voorbeeld van.

Jihadinho is daar extra boos om omdat Defensie een van de grootste adverteerders is van Geenstijl.

Dat schandaal kreeg nog een extra staartje omdat Geenstijl de beledigende reacties in eigen kring negeerde maar vervolgens wel de aanval opende op Marokko.nl waar eveneens ongepaste taal over de gesneuvelde militair te vinden was. Martijn de Koning stelde Geenstijl daarop enkele kritische vragen over die dubbele moraal en kreeg – natuurlijk – vervolgens de volle laag van de website die zoals bekend geen kritiek duldt.

Over die kant van het verhaal doen de media geen verslag, zodat er maar één zijde van de provocaties overblijft. En daar krijgen vervolgens alle moslims de schuld van. 

cc-foto: Marco

Geef een reactie

Laatste reacties (25)