258

‘Weg met de voor-wat-hoort-wat uitkering’

Gemeenten Utrecht en Tilburg willen experimenteren met basisinkomen

Bijstandsgerechtigden worden in een aantal gemeenten gedwongen iets ‘terug’ te doen voor het geld dat zij ontvangen. Dat kan zijn straten vegen, of mantelzorg verrichten. Volgens de gemeenten Utrecht en Tilburg falen de huidige bijstandsregels echter. Daarom willen zij gaan experimenteren met een ‘basisinkomen’. Een maandelijks inkomen van de Staat waar géén tegenprestaties tegenover staan.

Het doel is niet zozeer het invoeren van het basisinkomen, de gemeenten willen graag af van de bureaucratische regels in de bijstand. Er zijn nu talloze re-integratieverplichtingen, mét hoge sancties, waardoor de gemeenten druk zijn met de handhaving, in plaats van het broodnodige maatwerk. De invoering van het basisinkomen zal eerst bij wijze van proef zijn. 
Het Financieele Dagblad schrijft hierover:

Als Utrecht toestemming krijgt van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, wordt alle bijstandsgerechtigden gevraagd of zij willen meewerken aan een experiment. Op één groep blijft het huidige strenge systeem met de sollicitatieplicht van toepassing. Een andere groep wordt beloond met bonussen bij het vinden van werk en er is ook een groep die een ongeclausuleerd basisinkomen krijgt en dat mag houden als er werk wordt gevonden. ‘We zijn benieuwd wat er gebeurt: gaan ze meer of minder werken of vrijwilligerswerk doen?’ zegt Horst. Het onderzoek, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, moet heel 2016 lopen.

Ook in Tilburg denkt men na over een ‘vertrouwensexperiment’. Maar daar blijft het niet bij; in Groningen, Maastricht, Gouda, Enschede, Nijmegen en Wageningen beseft men dat de huidige werkwijze niets oplevert. Ook zij denken dan ook na over een ongeclausuleerde bijstand of basisinkomen.

In de Participatiewet zit ‘enige experimenteerruimte’. Utrecht en Tilburg willen daar nu gebruik van maken. Een concreet verzoek wordt hiertoe binnenkort ingediend.

Het idee van een basisinkomen is overigens niet nieuw. Zo wil men in Finland er ook al mee experimenteren. Alleen de hoogte van dat basisinkomen is nog niet helemaal duidelijk.

D66 en GroenLinks toonden zich eerder al positief over het idee van een basisinkomen. Nederland heeft overigens al één iemand met zo’n inkomen; Frans Kerver krijgt 1000 euro per maand als basisinkomen. Dat bedrag is via crowdfunding opgehaald door de stichting Onsbasisinkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (258)