Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weg van de Toekomst geopend

  •  
08-09-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
weg_300.jpg
Verlichting op zonne-energie, asfalt dat energie op wekt, groene golven en de lichtgevende strepen van Daan Roosegaarde
Bij Oss in Noord-Brabant wordt vandaag de zogeheten Weg van de Toekomst geopend. De 6,5 kilometer lange N329 is klimaatneutraal aangelegd en kent tal van innovaties. Meest spraakmakend zijn de lijnen op de weg, die overdag licht opnemen en dat ’s nachts uitstralen, een ontwerp van Daan Roosegaarde.
Acht bomen met zonnepanelen (zonnebomen) wekken energie op voor de verkeerslichten en verlichting. Uit het asfalt wordt warmte gewonnen voor gebouwen die nog langs de weg zullen komen. Voor maximale doorstroming op de randweg zijn er LED-lampjes in de berm gelegd die automobilisten met groen, oranje en rood letterlijk meenemen in een groene golf over vijf kruisingen. 
Ook is er een fietstunnel die minder eng is, zoals te zien op de video van de Provincie die eerder dit jaar is gemaakt. De Weg van de Toekomst  wordt in november officieel in gebruik genomen en heeft 83 miljoen euro gekost.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.