Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Weggegooid uur zomertijd eist zijn tol

  •  
29-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
zomer_300.jpg
Kritiek op doorgaan met 'achterhaald systeem' dat slecht is voor mens en dier
De klok is vannacht een uur vooruitgezet en het uur tussen twee en drie is daarmee verdwenen. Critici stellen dat die maatregel stamt uit een ander tijdperk en geen voordeel meer oplevert. Wel zijn er schadelijke gevolgen.
Mensen kunnen slechter tegen het gerommel met tijd dan altijd gedacht. Op de zondag na het verzetten van de klok krijgen er bijvoorbeeld meer mensen een hartaanval. Het gaat om een stijging van maar liefst 71 procent. Volgens Britse statistieken vinden er in de dagen na de verzetting van de wijzers ook meer verkeersongelukken plaats. Het zou een week duren voordat mensen zich van het verloren uur herstellen. Maar ook dieren hebben er last van, zo meldt de jagersvereniging bij RTV Noord-Holland :
Jager Henk Prins uit Bedum namens de Jagersvereniging: “Onze biologische klok krijgt tijdens het verzetten van de tijd een slinger maar de dieren hebben daar niets mee te maken. Wij verplaatsen de ochtendspits heel makkelijk een uurtje maar het wild leeft gewoon zoals het altijd doet”, zegt Prins. “De verplaatsingen van onder meer reeën vallen dan precies samen met de ochtend- en de avondspits met alle gevolgen van dien.
Vlaams dagblad  De Morgen laat de criticasters van de Vereniging tegen het Zomeruur aan het woord:
Dat mensen een extra uur licht zouden krijgen door het zomeruur is zinsbegoocheling. We staan gewoon een uur vroeger op”, zegt de Vereniging tegen het Zomeruur. “De argumenten voor het behoud van het zomeruur zijn gedateerd: ze zijn niet meer van toepassing in onze moderne maatschappij. Werkuren zijn flexibeler en kunstlicht neemt een steeds kleiner deel in van het energieverbruik.” 
Zomertijd wordt wereldwijd door 70 landen aangehouden. Volgen RTL Nieuws zijn de voordelen discutabel:
Door de zomertijd kan langer van het natuurlijk daglicht worden geprofiteerd. Volgens voorstanders bespaart de zomertijd energie. Lampen branden bijvoorbeeld korter. Maar uit onderzoeken blijkt dat het effect niet aantoonbaar is of zo klein dat het de verstoring van het biologische ritme niet waard is. 

Meer over:

zomertijd, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.