171

Weggestopt in Irak

[Video] Uitgesproken VARA ging in Irak langs bij de uitgezette familie Karim

Regelmatig worden uitgeprocedeerde asielzoekers uitgezet naar het land van herkomst. Wat er daarna gebeurt, blijft veelal onzichtbaar. De Nederlandse betrokkenheid houdt immers op bij de vliegtuigtrap. Lukt het om, vaak na jarenlange afwezigheid, weer een bestaan op te bouwen in het land dat men is ontvlucht en ontwend?

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Verslaggever Sinan Can reisde de familie Karim achterna, naar Kirkuk in Irak. Daar belandde hij in een uitzichtloze situatie, waar geweld, armoede en discriminatie aan de orde van de dag zijn. 

Op 7 april van dit jaar werd een aantal gezinnen uitgezet naar Irak. Ze waren uitgeprocedeerd. Eén van die gezinnen is de familie Karim uit Dronten. Vader, moeder en de vijf kinderen moeten een nieuw leven opbouwen in een land dat ze acht jaar geleden ontvlucht zijn. Zonder geld en perspectieven en volledig afhankelijk van de hulp van familie. Volgens het Ministerie van Immigratie en Asiel wordt bij alle uitzettingen zorgvuldig beoordeeld of de situatie in het land van herkomst stabiel en veilig genoeg is om het welzijn van de uitgeprocedeerde asielzoekers te waarborgen. Sinan Can ontdekte dat –in het geval van de familie Karim- die garantie een dode letter is. In Kirkuk zijn aanslagen en straatgeweld meer regel dan uitzondering. Bovendien blijkt de familie ongewild verwikkeld in een geschiedenis waarin traditionele bloedwraak een rol speelt. Met dramatische gevolgen voor de leden van het gezin.

Geef een reactie

Laatste reacties (171)