5

Wei Wei begint Twitter actie om activisten vrij te krijgen

Update: Bekende Chinese blogger Ran Yunfei vrijgesproken

De Chinese kunstenaar Ai Wei Wei is op Twitter een offensief begonnen tegen de kwelling die zijn vrienden moesten ondergaan om hem vrij te krijgen. Wei Wei werd door de Chinese overheid meer dan twee maanden vastgehouden. Ook komt de kunstenaar op voor activisten die hun rechtszaak tegemoet zien.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Wie zich niet uitspreekt voor Wang Lihon en Ran Yunfei negeert niet alleen eerlijkheid en gerechtigheid: dan heb je geen zelfrespect!”, twitterde Wei Wei woensdag.

Wang is een activist wiens zaak volgende week in de rechtbank wordt besproken. Hij veroorzaakte opschudding bij een een demonstratie van bloggers die worden beschuldigd van laster nadat ze schreven over een dubieuze dood. Ran is een bekende blogger die in maart werd vastgezet en later werd veroordeeld voor het aanzetten tot het negeren van de staatsmacht.

De tweets van Wei Wei zijn niet zonder risico. Hij kwam onder borgtocht vrij maar wordt onder een streng toeziend oog van de Chinese overheid in de gaten gehouden. De kunstenaar werd vrijgelaten omdat hij zich goed gedroeg, vanwege een chronische ziekte en omdat hij instemde om zijn achterstallige belastingen te betalen.

Update 15.00

De Chinese blogger Ran Yunfei is vanmiddag vrijgesproken na zes maanden te hebben vastgezeten. Dat meldt de Guardian. Hij was één van de eerste dissidenten die werd opgepakt toen de Chinese overheid begin dit jaar zijn jacht begon op dissidenten. Hij was dinsdagavond al vrijgelaten, maar zijn vrouw bracht het nieuws pas woensdagmiddag naar buiten. Yunfei zelf mag niet met de media praten omdat hij restricties opgelegd heeft gekregen.

Yunfei’s blog over vrijheid van meningsuiting werd begin dit jaar immens populair. In die tijd kwam de Chinese overheid anonieme berichten op het spoor van Chinezen zich online verenigden voor een zelfde soort demonstratie als in Libië en Egypte. Daarop werden duizenden activisten, advocaten en bloggers opgepakt.

Lees meer bij The Guardian: Ai Weiwei hits out at treatment of friends and activists

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (5)