15

Oud-congreslid Weiner 21 maanden cel in om ‘sexting’ met minderjarige

Het Amerikaanse oud-congreslid Anthony Weiner dat in opspraak kwam wegens seksuele handelingen met een minderjarig meisje, is daarvoor veroordeeld tot 21 maanden celstraf. De 53-jarige weinig probeerde in 2016 een 15-jarige scholiere via Skype zover te krijgen dat zij zich ontkleedde en zichzelf aanraakte. Ook stuurde hij het meisje meerdere seksueel getinte berichtje op haar telefoon.

De verdediging van Weiner had aangestuurd op een voorwaardelijke straf. Het oud-congreslid zou niet per se een minderjarig meisje seksueel hebben willen lastigvallen, maar had in plaats daarvan een ‘ziekelijke obsessie met seksuele berichten sturen naar vreemden’. De aanklager wilde daar niet in meegaan en eiste twee jaar celstraf.

De gebeurtenissen uit 2016 staan niet op zichzelf. Al sinds 2011 komt Anthony Weiner door ‘sexting’ negatief in het nieuws. In dat jaar moest hij gedwongen opstappen uit het Amerikaanse congres nadat hij meerdere vrouwen seksueel getinte berichten en foto’s had gestuurd, waaronder een foto van zijn eigen erectie. In 2013 stelde Weiner zich verkiesbaar als burgemeester van New York, maar moest het al snel voor gezien houden toen bleek dat hij onder de schuilnaam ‘Carlos Danger’ nog altijd ongevraagde seksberichten verstuurde.

In januari 2016 nam zijn laatste slachtoffer contact op met Weiner via Twitter. Dat leidde ertoe dat Weiner haar seksueel getinte berichten begon te sturen. Een maand later, Weiner wist inmiddels dat het meisje 15 jaar jong was, probeerde hij haar naakt voor de webcam te krijgen. In september deed het meisje haar vertelde het meisje haar verhaal aan de Britse tabloid Daily Mail.

Het FBI-onderzoek naar de verzonden, strafbare berichten van Weiner hadden nog een bijvangst: tijdens het onderzoek kwamen ook andere mails naar voren afkomstig vanaf de privé-mailserver van oud-presidentskandidaat Hillary Clinton. Weiners vrouw Huma Abedin werkte als assistent voor Clinton. Het bleek dat de privéserver tegen alle regels in gebruikt werd voor officiële e-mails. Het onderzoek naar die e-mailserver werd breed uitgemeten tijdens de presidentsstrijd tussen Clinto en Donald Trump en heeft volgens velen bijgedragen aan het uiteindelijke verlies van Clinton. Huma Abedin vroeg een echtscheiding aan van Weiner op de dag dat hij schuld bekende.

Bronnen: NY Post, Bloomberg / cc-foto: Azi Paybarah

Geef een reactie

Laatste reacties (15)