61

‘Weinig vrijheid bij nieuwe VVD’

Meer kadaverdiscipline bij VVD dan bij PVV?

VVD-Kamerleden krijgen lijstjes met antwoorden die ze moeten geven als ze vragen krijgen over een onderwerp. Iedereen zegt hetzelfde en bij interne fricties wordt er hard ingegrepen.

VVD seminar democratisering

Dat schrijft het AD in de papieren krant onder de titel: Rutte, heerser in rechtse volkspartij:

Rutte stond vroeger bekend als een man die snel was afgeleid, maar nu eist hij van zichzelf en anderen discipline. Hij vertelt graag over VVD-oprichter Pieter Oud, die de partij eveneens met strakke hand aanstuurde. VVD’ers klaagden destijds dat ze alleen maar ‘ja en amen’ mochten zeggen. Rutte kan nog altijd gniffelen om Ouds antwoord: “zeg maar gewoon ‘ja’. Dat amen houdt alleen maar op.

In de fractie is het Ruttes vertrouweling Stef Blok die de wind eronder houdt. 

Bijna iedereen accepteert vooralsnog de strakke aansturing, maar sluimerende onvrede is er wel. Het gaat in de fractie nu zelfs over ‘het aantal gummetjes en potloodjes’, meent een insider. Toen ex-PVV’ers klaagden over de geringe inbreng die ze als relatief onbekende kamerleden hadden bij de partij van Geert Wilders, leidde dat bij één liberaal tot gegniffel. “Ze moesten eens een kijkje komen nemen bij de VVD.”

Ook de lokale afdelingen van de VVD moeten er aan geloven:

Toen ex-partijleider Ed Nijpels vorig jaar in het AD kritiek uitte op de angstige cultuur bij de VVD, stuurde de partijtop mailtjes naar lokale afdelingen. Daar stonden instructies in hoe de liberalen in de pers moesten reageren op de kritiek van Nijpels.

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (61)