Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Weinig vrijheid bij nieuwe VVD'

  •  
15-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-vvd_300.jpg
Meer kadaverdiscipline bij VVD dan bij PVV?
VVD-Kamerleden krijgen lijstjes met antwoorden die ze moeten geven als ze vragen krijgen over een onderwerp. Iedereen zegt hetzelfde en bij interne fricties wordt er hard ingegrepen.
5212924954_71fea872c9
Rutte stond vroeger bekend als een man die snel was afgeleid, maar nu eist hij van zichzelf en anderen discipline. Hij vertelt graag over VVD-oprichter Pieter Oud, die de partij eveneens met strakke hand aanstuurde. VVD’ers klaagden destijds dat ze alleen maar ‘ja en amen’ mochten zeggen. Rutte kan nog altijd gniffelen om Ouds antwoord: “zeg maar gewoon ‘ja’. Dat amen houdt alleen maar op.
Bijna iedereen accepteert vooralsnog de strakke aansturing, maar sluimerende onvrede is er wel. Het gaat in de fractie nu zelfs over ‘het aantal gummetjes en potloodjes’, meent een insider. Toen ex-PVV’ers klaagden over de geringe inbreng die ze als relatief onbekende kamerleden hadden bij de partij van Geert Wilders, leidde dat bij één liberaal tot gegniffel. “Ze moesten eens een kijkje komen nemen bij de VVD.”
Toen ex-partijleider Ed Nijpels vorig jaar in het AD kritiek uitte op de angstige cultuur bij de VVD, stuurde de partijtop mailtjes naar lokale afdelingen. Daar stonden instructies in hoe de liberalen in de pers moesten reageren op de kritiek van Nijpels.
cc-foto: Sebastiaan ter Burg
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.