Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wel afgestudeerd, geen baan: het komst steeds vaker voor

  •  
15-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
250 keer bekeken
  •  
uwv300_07.jpg
Pas afgestudeerden en schoolverlaters komen maar moeilijk aan een baan
Terwijl de woningmarkt aantrekt en daarmee het begin van het einde van de crisis lijkt aan te kondigen, hebben pas afgestudeerden en schoolverlaters het op de arbeidsmarkt niet makkelijk. Onder die groep is de werkloosheid wederom toegenomen. Dat meldt de Volkskrant.
Op alle onderwijsniveaus is het de afgelopen vijf jaar steeds lastiger geworden om een baan te vinden. Ook werkt één op de vier schoolverlaters mét diploma onder zijn of haar niveau.
Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit van Maastricht onderzocht de in 2011/2012 afgestudeerden en voortijdig schoolverlaters over hun intrede de op de arbeidsmarkt. Uit het daaruit opgestelde rapport ‘Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2013′ blijkt dat sinds 2008 de werkloosheid onder afgestudeerde mbo’s is verdrievoudigd. Van hen had eind 2014 17 procent geen baan of geen baan meer. Voor afgestudeerde hbo’ers en wo’ers lag de werkloosheid eind vorig jaar op 10 procent, tegenover 4 procent in 2008.
Een onderzoeker benadrukt wel dat slechts een klein percentage helemaal niet heeft gewerkt tussen het afstudeermoment en de enquête 1,5 jaar later. “We hebben gevraagd of ze op dat moment werk hadden”, benadrukt hij.
cc-foto: Mystic Mabel

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.