111

Welk masker zet ‘monsieur non’ vandaag af?

Rutte voelt zich de Nederlandse beschermheer voor de 'Bende van Vier' ... In Brussel zal hij geen enkele verantwoordelijkheid van Nederland overdragen, behalve als het gaat om de banken ... Europese topfunctionaris: 'Rutte is doodsbang voor de top'

Premier Rutte vertrekt vandaag naar Brussel om zijn verplichte deelname aan de eurotop te vervullen. Veel zal hij er niet doen, zo werd gisteren duidelijk tijdens het eurodebat in de Kamer. Hij koestert nauwelijks verwachtingen over de uitkomst en zal elk voorstel waarbij verantwoordelijkheden van Nederland naar Europa worden overgedragen afwijzen.

Update 15.14 uur

Aan het begin van de eurotop liet Rutte weten dat de begroting van de Europese Unie met 10 procent moet worden teruggebracht. Dat is een bezuiniging van 100 miljard. Hij wil dat Nederland minder bijdraagt. ‘Als wij als landen moeten inkrimpen, dan moet de Europese overheid als geheel het ook met minder doen’, zei Rutte.

Rutte vertrekt, zo zei hij gisteren, niet naar Brussel om over de voorstellen van EU-president Van Rompuy te praten. Hij wacht de uitkomsten rustig af en verwacht die ‘ergens in december’. De noodsignalen van de ‘Bende van vier’, zoals hij Van Rompuy, voorzitter Barroso van de Europese Commissie, ECB-president Draghi en Eurogroepvoorzitter Juncker noemt, vindt Rutte niet kritiek om naar te handelen. Hij ziet hun plannen louter als een aftakeling van de controle van de deelstaten over hun eigen begroting en banken.

De Duitse Bondskanselier Merkel wil langzaamaan toewerken naar een begrotingsunie terwijl de Franse premier Hollande de staatsschulden eerst wil delen en daarna een politieke unie wil vormen. Rutte vindt de overdracht van het toezicht op banken naar Europa een goed systeem. Voor een politieke unie zet hij zijn hakken in het zand. 

In de Kamer kreeg Rutte gisteren veel kritiek van D66-leider Alexander Pechtold. Hij vindt net als CDA-leider Haersma Buma dat Rutte met twee petten op zit. In Nederland zet hij zijn anti-Europa masker op. In Europa doet hij alsof hij niet kan kiezen voor het systeem van Merkel of Hollande. PvdA-leider Samsom zei gisteren in het debat dat bevoegdheden overdragen naar Brussel noodzakelijk is. Alleen op die manier kan de mens in Europa weer centraal staan, aldus Samsom.

Ook in Europa wordt Rutte inmiddels gezien als een lastpak die overal tegen is. Zo bleek uit een rondgang van de NRC-redactie langs hoge ambtenaren en politici in Brussel. Eén van hen zegt tegen de krant.

Europa staat in brand, zeggen zij. Grote politieke stappen zijn nodig om de euro te redden. Maar Rutte, vindt een hunner, is “maar met één ding bezig: de Nederlandse verkiezingen in september. Omdat hij denkt die te kunnen winnen door Geert Wilders’ anti-Europa retoriek over te nemen, zet hij in Brussel zijn hakken in het zand. Andere Europese leiders komen met oplossingen. Rutte komt met blokkades. De man is overal tegen.

Een bron noemt de houding van Rutte onomwonden ‘ziek’. Volgens een Europese topfunctionaris is Rutte ‘doodsbang voor de top komende week’ omdat hij dan één van zijn maskers moet afzetten. Zijn Europa-strategie botst met zijn binnenlandse politieke strategie. Eén waarmee hij probeert Roemer en Wilders af te schudden. “In Nederland minimaliseert Rutte de impact van de crisis door te zeggen dat die alleen in het zuiden speelt”, aldus een functionaris. 

Volkskrant: Rutte begint vandaag zonder enige hoop aan eurotop

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (111)