65

Welkom 2013

Australië luidt nieuwe jaar als eerste in ... In Nederland al 65 duizend klachten vuurwerkoverlast ...  Nieuwjaars Facebook-app uit de lucht na lekken van berichten

De Australische president Julia Gillard heeft als eerste regeringsleider het nieuwe jaar ingeluid. In Sydney vloog vanavond in een kwartier voor 5,2 miljoen euro aan vuurwerk de lucht in. Het feest werd groots gevierd in de haven bij het iconische Opera House en de Harbour Bridge.

Gillard plaatste haar toespraak op YouTube en wenst via haar Twitteraccount iedereen een gelukkig nieuwjaar:

Het spektakel in Australië werd dit jaar voor het eerst in de geschiedenis live gestreamd. De laatst binnengekomen foto’s zijn hier te vinden.

In Nederland moet het feest nog losbarsten. Ondanks de crisis hebben de Nederlanders niet bezuinigd op het vuurwerk. Net als vorig jaar is er voor 70 miljoen euro ingeslagen. Een deel daarvan is echter al veelvuldig afgestoken. Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl had rond 16.00 uur al 65.000 klachten binnengekregen. Op de laatste dag steeg het aantal meldingen van vijf naar tien procent. meldde de Rotterdamse afdeling van GroenLinks.

Volgens raadslid Arno Bonte zouden er veel meldingen zijn binnengekomen van vuurwerk dat in brievenbussen zou worden gegooid. Ook zouden mensen bekogeld worden met vuurpijlen en beschoten worden met rotjes. Tienduizend van de meldingen gaan over meldingen over vuurwerkstress bij dieren.

In Amerika is president Obama nog lang niet bezig met feestvieren. Hij hoopt voor middernacht de ‘fiscal cliff’ te voorkomen. De Republikeinse senator Jon Kyl zei tegen persagentschap Reuters goede hoop te hebben dat ze er één minuut voor twaalf uur uit zullen komen.

De Russische president Poetin sprak in zijn nieuwjaarstoespraak met name tot Obama. Hij hoopt dat hun ‘goede samenwerking’ in stand blijft. De VS en Rusland werken nauw samen op het gebied van internationale terrorismebestrijding en drugssmokkel. 

De Britse premier Cameron sprak in eerste instantie over de successen van het afgelopen jaar, van het jubileum van de koningin tot de Olympische Spelen. Maar al snel ging hij ook over de crisis. Mensen die het komend jaar moeilijk zullen krijgen, wil hij verzekeren dat de ‘goede beslissingen’ zijn genomen en dat Engeland het juiste pad aan het bewandelen is.Facebook had dit jaar een speciale New Year Message app geïnstalleerd, maar moest die in de loop van de dag alweer online halen. Een IT-student kwam erachter dat de applicatie niet goed werd beveiligd was omdat hij de mogelijkheid had om privé-berichten van andere de verwijderen. Daarop heeft Facebook de app tijdelijk offline gehaald.

The Guardian: Facebook stops New Year message tool

Metro: Al 62 duizend klachten vuurwerkoverlast

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)