64

Wellink zegt sorry

[Update] President DNB krijgt maand om Kamer te overtuigen... Woensdag door Kamercommissie gehoord... GroenLinks en SP zinspeelden openlijk op Wellinks aftreden

Nout Wellink heeft voor de kamercommissie zijn verontschuldigingen aangeboden voor wat er is misgegaan bij De Nederlandsche Bank met de vergunningverlening aan DSB. Hij vocht woensdagavond in de Tweede Kamer voor zijn positie als president van De Nederlandsche Bank. De financiële toezichthouder kwam in de Kamer tekst en uitleg geven over de rol van DNB bij de ondergang van DSB Bank.

De Kamer debatteerde woensdagavond over het rapport van de commissie-Scheltema over de ondergang van de DSB Bank. Daarin werd niet alleen keihard afgerekend met de deskundigheid van Dirk Scheringa, maar ook het verwijt geuit dat de toezichthouder nooit een bankvergunning had mogen afgeven. 

Een Kamermeerderheid vond het dinsdag nog te vroeg om het hoofd van Wellink te eisen, meldt de Volkskrant. “Maar het geduld van de politiek is bijna op, nadat het optreden van DNB bij onder meer Icesave, ABN Amro en de kredietcrisis ook al tot veel kritiek heeft geleid.”

Alleen de SP en GroenLinks lieten al doorschemeren dat wat hen betreft Wellink moet opstappen. ‘Een echt nieuwe aanpak gaat makkelijker met echt nieuwe mensen’, zegt Jolande Sap van GroenLinks. ‘Ik vraag me af of een cultuuromslag het beste onder deze leiding kan plaatsvinden’, aldus Ewout Irrgang van de SP.

Update 21:15 uur
Nout Wellink heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor wat er bij De Nederlandsche Bank fout is gegaan bij de vergunningverlening aan DSB. Hij onderschreef volledig de kritische conclusies uit het rapport Scheltema. Wel maakte hij daarbij één kanttekening. Hij verdedigde zijn medewerkers: 

Die mensen hebben gedaan wat ze in redelijkheid als professioneel handelende vaklieden verondersteld werden te doen.’

Update donderdag 08:00
De Volkskrant schrijft dat DNB-president Nout Wellink, ondanks zijn verontschuldigingen, de Kamer niet heeft weten te overtuigen. “Hier moet ik echt een nacht over slapen”, zei Jolande Sap van GroenLinks. “Het zal afhangen van het plan van aanpak”, zei Frans Weekers (VVD). “Niet geruststellend”, vindt Ewout Irrgang van de SP. Het debat wordt donderdag vervolgd in aanwezigheid van minister De Jager.

Update 13:15
De Tweede Kamer geeft president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) een maand om haar ervan te overtuigen dat hij de juiste persoon is om de noodzakelijke cultuurverandering bij zijn organisatie voor elkaar te krijgen. Dat meldt de Volkskrant. De Kamer wil dat toezichthouder DNB in de toekomst veel daadkrachtiger en assertiever optreedt.

Geef een reactie

Laatste reacties (64)