12

Werd Merkel afgeluisterd door de Amerikanen?

Merkel belt met Obama ... Verklaring VS: 'Merkel wordt nu niet en in de toekomst niet afgeluisterd' ... Woordvoerder zwijgt over verleden

Deze week berichtte de Duitse krant Der Spiegel dat de privé-telefoon van Bondskanselier Angela Merkel in het verleden is afgeluisterd door de Amerikaanse geheime dienst. Tot grote ongenoegen van de Duitse regering. Na onderzoek van de berichtgeving door een aantal Duitse inlichtingendienst, waaronder de Federale Inlichtingendienst (BND), zocht Merkel woensdag hoogst persoonlijk contact op met de Amerikaanse president Barack Obama.

Merkel laat in een verklaring weten dat mochten de beschuldigingen waar blijken te zijn, ze dergelijke (afluister-) methodes ondubbelzinnig afkeurt. Ook noemt ze het ‘volstrekt onaanvaardbaar’. Haar woordvoerder, Steffen Seibert, laat weten:

Dit zou een ernstige schending van vertrouwen zijn. Dergelijke praktijken moeten onmiddellijk gestopt worden.”

In haar gesprek met Obama heeft Merkel de Amerikaanse autoriteiten om opheldering en uitleg gevraagd. Duitsland is één van de belangrijkste bondgenoten van de VS. Een dergelijk schandaal zou dan ook erg schadelijk zijn voor de relatie.

Een woordvoerster van de US National Security Council laat in een reactie aan Der Spiegel weten dat Angela Merkel niet wordt afgeluisterd, noch in de toekomst zal worden afgeluisterd. Der Spiegel meldt daarbij wel dat de woordvoerster niet wilde aangeven of deze verklaring ook op het verleden van toepassing is.

NOS meldt verder over de kwestie:

De afluisterkwestie staat hoog op de agenda van de Europese top die vandaag in Brussel begint. Veel landen willen opheldering van de Amerikanen. Ook zijn er landen die het Swift-akkoord willen opzeggen, dat voorziet in het uitwisselen van bankgegevens met de VS. Gisteren sprak het Europees Parlement zich daar al voor uit.

Donderdag is de Amerikaanse ambassadeur op het matje geroepen in Berlijn om tekst en uitleg te geven. Het feit dat de Duitse minister Westerwelle de diplomaat persoonlijk wil spreken is volgens Der Spiegel “zeer ongewoon” in de Duits-Amerikaanse betrekkingen. Het toont aan hoe ernstig Berlijn de zaak neemt. “Als dit waar is wat we nu horen, dan is dat werkelijk ernstig”, reageerde de Duitse minister van Defensie Thomas de Maizière donderdag voor de Duitse televisie.

Der Spiegel: Berlin Complains: Did US Tap Chancellor Merkel’s Mobile Phone?

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (12)