23

Wereldbank stopt investering in fossiele brandstof

Of de Wereldbank ook stopt met de financiering van proefboringen en onderzoeksprojecten blijft onduidelijk

Alleen bij gevallen van ‘extreme nood’ wil de Wereldbank nog een uitzondering maken om te investeren in koolstofprojecten. President van de Wereldbank Jim Yong Kim voert maatregelen door die armoede en klimaatopwarming tegen moeten gaan. “We kunnen de armste landen van de wereld niet meer negeren”, aldus Kim.

Kim werd eerder deze maand gealarmeerd door het Potsdam Instituut. Het Duitse onderzoeksbureau concludeerde onlangs dat de in het verleden uitgestoten broeikasgassen in de toekomst voor ongekende weersomstandigheden zullen zorgen.

“De bevinden zijn alarmerend. Als de planeet verder opwarmt, komen warmtegolven en ander extreem weer onze kant op. Wat we altijd hebben gezien als ‘eeuwse gebeurtenissen’, wordt dan de nieuwe ‘weer standaard’: Een beangstigende wereld met een verhoogd risico op instabiliteit”, aldus Kim. “De consequentie zullen enorm zijn. De opbrengen van gewassen zal dalen, watervoorraden zullen verschuiven, besmettelijke ziekten verplaatsen naar nieuwe geografische grenzen en de zeespiegel zal stijgen.

De Wereldbank is momenteel de grootste investeerder in fossiele brandstof projecten. De druk op het machtige orgaan werd daarom flink opgevoerd om over te schakelen op schonere energieprojecten zoals wind- en zonne-energie.

De belangen zijn nog nooit zo groot geweest. We kunnen niet verder gaat op het vorige pad waarbij niet duidelijk hoeveel . De noodzaak om nu actie te ondernemen is overweldigend en de kosten  om niet te doen, zullen vanaf nu alleen maar stijgen.

De komende tijd belooft de Wereldbank te investeren in allerlei schone energievormen zoals hydro-, wind- en zonne-energie. Rachel Kyte, vice-president van de Wereldbank heeft gesteld dat alleen bij uitzonderlijke noodsituatie nog in fossiele brandstof geïnvesteerd zal worden. “Dat zullen we alleen doen in arme landen die geen andere uitweg hebben voor energie tegen een redelijke prijs. In deze landen zal een koolstofarm ontwikkelingsplan opgezet worden.”

Wat de Wereldbank doet met investeringen in proefboringen blijft onduidelijk. Eerdere analyses van de Amerikaanse ngo Oil Change International liet zien dat de Wereldbank in 2008 voor 21 miljard dollar investeerde in fossiele brandstof projecten. Daarvan was 1 miljard bedoeld om nieuwe fossiele brandstof bronnen te zoeken.

The Guardian: World bank to focus future investment on clean energy

cc-foto: World Bank

Geef een reactie

Laatste reacties (23)