65

Wereldeconomie onder druk door Amerikaanse bezuinigingen

Akkoord over Amerikaanse bezuinigingen blijft uit .... Gedwongen 'sequester' aan bezuinigingen treedt vandaag in werking ... Gevolgen verwacht voor de wereldeconomie

In de Verenigde Staten zijn de Democraten en Republikeinen er niet in geslaagd een compromis te sluiten over het terugdringen van het begrotingstekort. Daarom gaan vandaag een reeks automatische bezuinigingen in, de zogenoemde sequester. Het komende jaar moet de Amerikaanse regering een bedrag van 85 miljard dollar bezuinigen, ruim 2 procent van de totale federale begroting. De komende tien jaar moet dat bedrag zijn opgelopen tot 1,2 biljoen dollar.

Dat meldt de NRC. Eerder dit jaar werd de zogenaamde ‘fiscal cliff’ afgewend met een compromis dat pas na het verstrijken van de deadline werd gesloten. Dat zou theoretisch nu ook kunnen gebeuren, maar dat ligt niet in de lijn der verwachting, zeggen de meeste commentatoren.

Dit sequester is het gevolg van afspraken uit 2011, die waren bedoeld als middel om het oplopende begrotingstekort niet uit de hand te laten lopen. Economen verwachten dat het de komende jaren honderdduizenden banen gaat kosten en dat het de economie in de Verenigde Staten en daarmee de wereldeconomie een gevoelige klap zal toedienen.

De New York Times zegt dat het nog even zal duren voordat de gevolgen gevoeld zullen worden. De krant beschrijft wat er nu gaat gebeuren:

Op een bepaald moment op vrijdag (niemand wil zeggen wanneer precies) zal president Obama offiicieel alle overheidsinstellingen laten weten dat een obscuur proces dat bekend staat als ‘sequester’ in werking is getreden. Daarmee worden over de hele linie stevige bezuinigingen doorgevoerd, die de federale uitgaven moeten terugdringen. Op dat moment zullen ambtenaren diep in de kelders van het ministerie van Financiën de computers, die de betalingen regelen voor onder andere onderhoud aan scholen en een schoon milieu, offline halen om ze te herprogrammeren met lagere bedragen. Betalingen worden uitgesteld en de komende zes weken met de hand gedaan.

Het is nog niet helemaal duidelijk welke Amerikanen daardoor precies geraakt zullen worden. De New York Times:

Bedrijven die direct zaken doen met het ministerie van Defensie, families die in de buurt van militaire installaties wonen en ouders die afhankelijk zijn van door de federale overheid gefinancierde kinderopvang zullen geraakt worden. En ambtenaren in dienst van de Federale overheid kunnen mogelijk een daling van hun salaris van tien procent of meer tegemoet zien. Maar ook in die gevallen valt meer te zeggen over de gemiddelde gevolgen dan over de specifieke, zo moesten woordvoerders eerder deze week toegeven. Vraag hen in welke contracten of diensten precies wordt gesnoeid en je krijgt lange pauzes en lege blikken.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)