39

Werelderfgoed Kinderdijk te koop voor 1 euro

Hollandse icoon in de problemen

Op Derde Wereldlanden wordt nogal eens kritiek geuit wegens verwaarlozing van monumenten. Nu blijkt de kwestie ook in Nederland te spelen: hoeveel heb je over voor een monument? De molens van de Kinderdijk staan weliswaar op de werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties, als een van de mooiste bouwwerken op Aarde, maar toch verkeert het statige monument in de problemen. Dat schrijft het AD (betaalde editie).

Windmills in Kinderdijk
De stichting die de 19 molens beheert kampt met een tekort van bijna een miljoen euro. Een duurder uitgevallen restauratie en wat gestrande plannen om de molens beter te exploiteren hebben de kas leeggetrokken. Daarom wil de eigenaar, het waterschap Rivierenland, het monument verkopen aan de gemeente Nieuw-Lekkerland, voor 1 euro. Aan dat minimale bedrag is wel een andere prijs verbonden: het onderhoud kost voor iedere molen 15.000 euro per jaar.

Het cultureel erfgoed trekt weliswaar honderdduizenden toeristen per jaar, maar de stichting ziet geen kans daar voldoende aan te verdienen. Het spectaculaire uitzicht op de molens is gratis en de inkomsten van een souvenirwinkel naast het terrein, zijn voor de winkelier. Bovendien is het niet de bedoeling dat het monument verandert in een pretpark. Aan de andere kant laat de uit de 17e eeuw stammende molenformatie als geen ander zien hoe we er in Nederland in slagen om beneden de zeespiegel te wonen, een raadsel waar de rest van de wereld zich over verbaast. Het college van de gemeente Nieuw-Lekkerland vergadert vandaag over een eventuele aankoop.

cc-foto: Willem van Bergen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (39)