Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldleiders nog te huiverig voor vliegverbod Libië

  •  
15-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-LibyanMIG_300.jpg
Khadaffi’s MIG's en helikopters blijven dorpen van rebellen bombarderen
Alleen Frankrijk en Groot-Brittannië willen een vliegverbod boven Libië. Duitsland, Turkije, de VS, Rusland en China zijn nog te huiverig om in te stemmen met een no-fly zone. Er bestaat nog een te groot verschil in opvattingen over hoeveel steun de rebellen moeten krijgen en wat de risico’s zijn wanneer zij zich inmengen in de kritieke situatie in Libië.
Het leger van Khadaffi bombardeert met MIG’s en helikopters dorpen van opstandelingen. Een vliegverbod boven Libië zou Khadaffi dwingen daarmee te stoppen, maar de leden van de G8 en de VN-veiligheidsraad vinden zo’n verbod nog te riskant.
De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Valero vindt juist dat er haast gemaakt moet worden. Ook de Britse premier David Cameron wil snelle hardere sancties. “Elke dag behandelt Kadafi zijn eigen volk als beesten”, aldus Cameron. “We moeten druk blijven uitoefenen op dit regime. Niemand praat over een invasie of de inzet van troepen.”
Ook zonder de steun van de VN-Veiligheidsraad kan het luchtruim boven Libië gesloten worden. De Arabische Liga steunt het voorstel al en kan dat doorzetten op het moment wanneer de humanitaire noodzaak erg groot is.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.