24

Wereldleiders verklaren nucleaire top een succes

Obama: 'Er is uitzonderlijk werk verricht. Dit was niet alleen praten, maar ook actie' ... Rutte: 'Er is een grote stap genomen'

Nadat 58 wereldleiders het eens werden over een slotakkoord, werd de nucleaire top in Den Haag in jubelstemming afgesloten.


Premier Rutte toonde zich in zijn nopjes met het resultaat van de top:

Er is een grote stap genomen. De landen hebben, om een metafoor te gebruiken, een doelpunt gemaakt om de wereld veiliger te maken. Maar we zijn er nog niet. De top heeft een paar dagen voor veel mensen overlast veroorzaakt, maar we hebben als Nederland echt op de kaart gestaan.

De Amerikaanse president Obama was vol lof over de Nederlandse organisatie:

Buitengewoon goed werk. Dit was niet alleen praten, maar ook actie. Er is uitzonderlijk werk verricht. Ik wil iedereen bedanken voor de gastvrijheid tijdens deze top. Mijn eerste bezoek aan Nederland was echt gezellig. Maar zoals Mark al aangaf, we hebben nog veel te doen.

Obama noemt atoomagentschap IAEA nu, mede vanwege de nucleaire top, sterker dan ooit. Hij sprak van een ‘fundamentele verschuiving’ in de manier waarop door de internationale gemeenschap nu tegen nucleaire veiligheid wordt aangekeken.

Op de top werden nieuwe afspraken gemaakt om te voorkomen dat terroristen nucleair materiaal waar ze een kernwapen van kunnen maken in handen krijgen. Daarvoor zouden de voorraden nucleair materiaal, met name hoogverrijkt uranium en plutonium, moeten worden verminderd en beter beveiligd.

Dinsdag werd al bekend dat een groep van 35 landen heeft afgesproken nucleair materiaal beter te beveiligen, landen als Rusland, China, India en Pakistan ondertekenden deze verklaring echter niet. 

Weten hoe Obama Nederland echt heeft ervaren? Hierboven een video van het Witte Huis die neerkomt op Nederland in vijftig seconden. Van snelwegen en molens tot de Nachtwacht.

Lees de volledige slotverklaring hier (PDF)

Geef een reactie

Laatste reacties (24)