79

‘Wereldwijd 20.000 eerwraakmoorden per jaar’

Onderzoek van The Independent: Eerwraak komt steeds vaker voor en niet alleen in het Midden-Oosten en Zuid-West Azië, maar ook in het Westen

Jaarlijks worden 20.000 vrouwen, maar ook mannen vermoord vanwege de familie-eer. De Britse krant The Independent deed een onderzoek en concludeerde dat eergerelateerd geweld niet alleen een probleem in het Midden-Oosten en Zuid-west Azië is, ‘de besmetting verspreid zich snel’.

De VN berekende dat jaarlijks 5.000 eermoorden plaatsvinden. Na 10 maanden onderzoek in het Midden-Oosten komt The Independent op een cijfer dat vier keer zo hoog ligt.

The Independent deed tien jaar lang onderzoek in Jordanië, Pakistan, Egypte, Gaza en de Westerlijke Jordaanoever en kwam tot een beangstigende conclusie. De meeste slachtoffers zijn jonge tieners die onder de meest gruwelijke en middeleeuwse omstandigheden worden afgeslacht. Ook mannen behoren tot de slachtoffers.  
Uit gesprekken met mensenrechtenorganisaties, vrouwengroeperingen in het Midden-Oosten en Zuid-west Azië, Amnesty International en eigen research in nieuwsarchieven trekt de Britse krant de conclusie dat er 20.000 eerwraakmoorden per jaar plaatsvinden over de hele wereld.

Onder Irakese Koerden, Palestijnen in Jordanië en in Pakistan en Turkije komen de meest verschrikkelijkste eermoorden voor. Maar dat komt volgens de krant doordat de media in deze landen veel vrijheid hebben en dus de misstanden aan het licht kunnen brengen. In Egypte en andere landen waar ook eerwraak voorkomt, heerst censuur en wordt eergerelateerd geweld ook niet altijd als een misdaad gezien. In een groot deel van het Midden-Oosten staan rechters vermindering van gevangenisstraffen van veroordeelde familieleden oogluikend toe. Ze kwalificeren de eerwraakmoord als zelfmoord, waardoor vervolging van een familielid uit blijft.
Eergerelateerd geweld heeft zich al lang geleden verspreid naar Groot-Brittannië, België, Rusland, Canada en vele andere westerse landen zo blijkt uit onderzoek van The Independent. En ook komt het niet alleen voor in moslimgemeenschappen, maar ook in christelijke- en hindufamilies. Een Jordaanse vrouwenorganisatie zegt dat meer eermoorden bij de christelijke minderheid in het land plaatsvinden dan bij moslims omdat christelijke vrouwen met een moslimman willen trouwen.
The Independent: The crimewave that shames the world
cc-foto: Theeerin

Geef een reactie

Laatste reacties (79)