633

Wereldwijd actie tegen Bokito-kapitalisme

Update: Schade in Rome geraamd op één miljoen euro... Ongeregeldheden in New York en in Rome... Overweldigende opkomst in België...

Het Beursplein in Amsterdam wordt zaterdag (vanaf 12.00 uur) bezet door betogers van de inmiddels internationale Occupy-beweging. Joop volgt het hele weekend de ontwikkelingen op het plein.

Door redactie Joop

Update 17.00

In Rome is dit weekend bij de demonstraties voor ruim één miljoen euro aan schade toegebracht aan openbaar bezit. Dat heeft burgemeester Gianni Alemanno verklaard. Hij wil ‘met gepaste hardheid optreden tegen deze beesten’. Het stadsbestuur gaat juridische stappen nemen tegen de twaalf demonstranten die zijn opgepakt, aldus de Volkskrant.

Update 12.00

In Brussel was de opkomst onverwacht overweldigend. De organisatie verwachtte zo’n drieduizend betogers, maar er verschenen zo’n 7000 ‘indignados’. Bekijk bij de Wereld Morgen een foto-overzicht.

Update 10.30

De demonstranten die in Amsterdam zijn blijven slapen ontwaken. In ongeveer vijftig tentjes hebben ze de nacht door gebracht. Volgens de politie is de nacht zonder problemen verlopen. In Den Haag zijn zo’n dertig demonstranten op het Malieveld blijven slapen. In Rotterdam hadden tien demonstranten hun tenten opgezet op het Beursplein, maar zij waren bij het ochtendgloren alweer vertrokken. Vermoedelijk vanwege de koude nacht. Het Algemeen Dagblad sprak met één van de demonstranten in Amsterdam:

Anna uit Amsterdam zat in haar slaapzak voor de tent. “Ik heb amper geslapen, de hele nacht voerden mensen discussies. Heel bijzonder. Ik heb echt het idee dat we worden gehoord omdat er over de hele wereld actie wordt gevoerd.’ Ze gaat later op de dag naar huis om bij te slapen. ‘Maar ik kom zeker terug en als het lang doorgaat, wil ik nog wel wat nachten hier doorbrengen. Het idee is dat er een soort stadje ontstaat, mensen zullen elkaar ook aflossen.

Naast Rome is het in New York ook tot confrontatie met de politie gekomen.

Op Times Square zijn zeker 45 mensen aangehouden. Op het toch al drukke punt liepen betogers en touristen door elkaar. De politie wachtte tot de meeste touristen in hun theatershow zaten, waarna iedereen werd gesommeerd het gebied te verlaten. Wie weigerde zou worden opgepakt. Elders in New York zijn 24 demonstranten opgepakt, omdat medewerkers van de Citibank zich bedreigd zouden voelen.
De politie in New York treedt hard op tegen de demonstranten, zoals onder meer te zien is in dit en in dit filmpje.

Update 04.00

Op het Malieveld in Den Haag brengen zo’n dertig demonstranten de nacht door. Ook op het Beursplein in Amsterdam blijven er betogers slapen. Eén van de organisatoren, Bas de Vries, is opgelucht: ‘Het is geweldig. Het leeft’, verklaarde hij. In Amsterdam zijn er ’s middags zo’n 1500 mensen bijeen gekomen. Het verloop zou groot zijn. Zondag wordt opnieuw een toestroom van demonstranten verwacht. 

In Duitsland heeft de politie het plein voor de Bondsdag zaterdagavond ontruimd. Hiermee voorkwam de politie dat er tentenkampen werden opgezet.

In Rome is de betoging tot een veldslag uitgelopen. Honderden betogers met capuchons en bivakmutsen raakten in gevecht met de politie. Meer dan 70 mensen zouden gewond zijn geraakt, waarvan er drie slecht aan toe zijn.

Trouw schrijft:

Betogers die uit naam van de Occupy-beweging de straat op gingen, staken auto’s in brand en gooiden ramen in. Een bijgebouw van het ministerie van Defensie vatte vlam door een brandende auto. Het waren de ernstigste ongeregeldheden in jaren in de stad.

Update 18.40

De SP omschrijft op haar website de sfeer op het Beursplein in Amsterdam:

Overal op het Beursplein staan tegen het middaguur een bont gezelschap te discussiëren, muziek te maken en te protesteren tegen de oneerlijke verdeling in de wereld. Normaal gesproken zouden politici via de microfoon de mensen toespreken, maar bij de occupy-beweging gaat het precies andersom. Via de speaker kan iedereen zijn mening delen. ‘De banken leiden de regeringen, maar wij laten ons niet meer piepelen, we pikken het niet meer!’ En: ‘Ik ben de machthebbers dankbaar dat ze ons zo boos gemaakt hebben dat we met z’n allen gemotiveerd zijn om te veranderen.’

Update 18.30

In Rome lijkt de demonstratie steeds meer uit de hand te lopen. Zo hebben betogers onder meer het ministerie van Defensie in brand gestoken.

In Londen worden de betogers sterk in het gareel gehouden door de politie. Demonstranten worden mondjesmaat toegelaten tot de trappen van St. Paul’s Cathedral. Op Twitter zijn de ontwikkelingen in Londen te volgen via @OccupyLSX. Vanmiddag heeft WikiLeaks voorman Julian Assange gesproken bij de bijeenkomst. Toen hij zich voegde bij de demonstranten kreeg hij een warm onthaal.

In Maastricht heeft een aantal demonstranten aangekondigd de nacht op straat te zullen spenderen.

Update 16.30

De politie schat dat er op het Beursplein in Amsterdam tussen de 1300 en 1500 betogers aanwezig zijn. Een aantal is van plan te blijven slapen op het plan. De politie gaat hiermee akkoord, omdat er goede afspraken zijn gemaakt met de organisatie en de demonstratie in gemoedelijke sfeer verloopt. De Amsterdamse televisiezender AT5 houdt een live-blog bij.

De demonstratie in Rome is gepaard gegaan met geweld. Winkelruiten zijn ingegooid en auto’s zijn in brand gestoken. Verder is een bankgebouw vernield. Een kleine groep relschoppers zou zich tussen de betogers hebben opgehouden en het geweld hebben veroorzaakt.

Update 13.40

Om 19.30 vertoont journalist Jelle Brandt Corstius de film ‘Inside Job’, over het falen van het financiële systeem in 2008, op het Beursplein in Amsterdam. Op zijn website schrijft hij:

Het doek is geregeld, de projector ook: kom dus allemaal zaterdag 15 oktober naar het Beursplein in Amsterdam. De hele dag, en misschien wel meerdere dagen verzamelt Nederland zich hier onder de noemer Occupy Amsterdam. ‘s Avonds om 19:30 vertoon ik de film Inside Job over het falen van het financiele systeem in 2008, en hoeveel (of beter gezegd hoe weinig) wij daarvan geleerd hebben. Het is niet zo’n makkelijke film als de trailer suggereert, maar wel een belangrijke. Voor mij heeft het in ieder geval de ogen geopend. Het is buiten, dus neem een dekentje en glühwein mee om warm te blijven. En pistachenootjes om uit te delen. Ook heel belangrijk: een stoeltje. Houd mijn twitter in de gaten – de kans is klein, maar het kan gebeuren dat de locatie wordt gewijzigd. Ik hoop jullie op zaterdag te zien. Power to the people! Groet Jelle

Update 13.30

In de Duitse stad Frankfurt hebben zich zaterdag zo’n 1000 betogers verzameld om te demonstreren tegen de macht van de banken en het kapitalisme. Ze trekken naar het kantoor van de Europese Centrale Bank (ECB), met leuzens als ‘jullie speculeren met ons leven’ en ‘jullie vergokken onze toekomst’. Ook in Berlijn, Keulen, München, Hamburg, Hannover en Stuttgart gaan betogers de straat op.

In het Australische Sydney zijn zo’n 500 betogers op de been. Ze hadden zich verzameld op de promenade Martin Place. De actievoerders droegen spandoeken met leuzen als ‘je kunt geld niet opeten’. Ook in Melbourne en de Nieuw-Zeelandse steden als Auckland, Wellington en Christchurch gingen honderden mensen de straat op.

Update 13.20

Bekijk het foto overzicht van de wereldwijde demonstraties bij NRC.

Update 13.00

De eerste paar honderd demonstranten hebben zich zaterdag verzameld in Amsterdam. Op het Beursplein stroomde het rond het middaguur al vol. Op het Malieveld in Den Haag zijn rond het middaguur al zo’n 500 demonstranten gemeld. Dat meldt Nu.nl

Update 11.55

De protesten in Nederland gaan om 12 uur van start. In Amsterdam heeft de gemeente na overleg met de organisaties toiletten geplaatst. Ook heeft de gemeente aangekondigd dat er geen restricties zijn voor de demonstranten. Zij die op het Beursplein willen overnachten, zijn welkom.

De Occupy-beweging begon in New York als Occupy Wallstreet en verspreidde zich daarna razendsnel over de VS en West-Europa. In Nederland is behalve Occupy Amsterdam ook Occupy Den Haag al op poten gezet. Ook in de hofstad en in Rotterdam en Utrecht zijn zaterdag betogingen gepland. Ook in Amerika zijn de mensen opgeroepen om zaterdag weer massaal de straat op te gaan. Maar wat wil de beweging?

De demonstranten van Occupy Wallstreet noemen zich ook wel de 99%. Ze verzetten zich tegen het feit dat in de VS één procent van de bevolking vrijwel alle rijkdom en daarmee alle macht naar zich toe heeft getrokken. Ze komen in opstand tegen het neoliberalisme dat in dertig jaar tijd de gewone burger heeft ontdaan van zijn basale rechten en het milieu enorme schade heeft toegebracht.

Occupy Amsterdam verklaarde in een persbericht:

We zijn voor ware democratie. We zijn voor een andere, eerlijkere samenleving. De macht van de banken en financiële instellingen moet gebroken worden. De graaicultuur moet ten einde komen”

Op de Facebookpagina van de bijeenkomst van zaterdag hebben zich tot nu toe ruim 3600 mensen aangemeld. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat zestig procent van de Nederlanders positief staat tegenover de beweging, zo meldt Nieuws.nl.

Voor Occupy Wallstreet is uit onverwachte hoek steun gekomen. Op internet is een groep opgericht met de naam ‘We are the 1 percent. We stand with the 99 percent’. Op deze pagina spreken welvarende Amerikanen hun steun uit voor de Occupy-beweging.

De organisatie Avaaz, ofwel Stem, roept intussen minister Jan Kees de Jager van Financiën in een petitie op om niet dwars te liggen bij het besluit om een (kleine) belasting te heffen over financiële speculatie in Europa: 

Regeringen binnen de gehele Eurozone willen een kleine belasting introduceren die een einde maakt aan financiële speculatie en miljarden opbrengt voor sociale voorzieningen en de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Maar de Nederlandse overheid staat in de weg, geplaagd door de bankenlobby. Alleen als we nu met velen van ons laten horen kunnen we de overheid dwingen zich aan te sluiten bij de rest van Europa.

Volg de Occupy-beweging ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden, Slovenië, Ierland, Oostenrijk, Verenigd Koninkrijk, London Stock Exchange en Polen

Doe ook iets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Chris Howell

Geef een reactie

Laatste reacties (633)