12

Wereldwijd minder bossen gekapt

[Update] Kanttekening: oerbos onverminderd gekapt ... Positief: vooral winst geboekt in China, India en Vietnam

Wereldwijd is er de afgelopen tien jaar minder bos verdwenen. Het is een eerste teken dat de wereldwijde inspanningen tegen ontbossing vruchten afwerpen.

Dat stelt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) in een donderdag gepubliceerd rapport. De organisatie wijst er op dat ondanks de positieve ontwikkelingen jaarlijks 5,2 miljoen hectare verdwijnt: een gebied met de oppervlakte van Costa Rica (zo’n 1,25 keer Nederland).

Ter vergelijking: tussen 2000 en 2010 ging elk jaar 13 miljoen hectare bos verloren door toedoen van de mens of door natuurlijke oorzaken, het decennium daarvoor 16 miljoen hectare.

Vooral door ambitieuze herbebossingsprogramma’s in China, India en Vietnam kon een deel van de verwoestingen worden gecompenseerd.

Bossen bedekken ongeveer 31 procent van het landoppervlakte van de aarde. Zij slaan ongeveer 289 miljard ton koolstof op, meer dan alle koolstof in de atmosfeer.

Milieubewust weblog Sargasso.nl plaatst kritische kanttekeningen bij het rapport:

In de vandaag gepubliceerde Global Forest Resources Assessment 2010 van de FAO staat inderdaad dat het totale areaal bos toeneemt. Zoals veel media correct berichten is dit te danken aan grootschalige herbebossing in China, India en Vietnam. Wat alweer door minder nieuwsbronnen wordt gemeld is het feit dat de kaalslag van primair bos (‘oerbos’) gewoon onverminderd doorgaat. In de jaren ‘90 was de wereldwijde ontbossing 16 miljoen hectare per jaar, in de jaren ‘00 daalde dit naar 13 miljoen hectare. Maar voegt FAO hieraan toe: ontbossing blijft in bepaalde landen nog steeds alarmerend hoog. Volgens het rapport betreft ontbossing hoofdzakelijk tropisch bos dat wordt omgezet tot landbouwgrond in Zuid-Amerika, Afrika én Indonesië: kap van hoofdzakelijk primair bos met een hoge soortenrijkdom.

Lees ook meer over wat herbebossing precies inhoudt bij Sargasso.

Foto: Brian J. Matis (Flickr/CC)

Geef een reactie

Laatste reacties (12)