56

Wereldwijde actie voor gegijzelde IDF-soldaat

Franse president Sarkozy schrijft brief … Activisten doen oproep aan Israëlische regering te onderhandelen

Moet de Israëlische soldaat Gilad Shalit uitgeruild worden tegen duizend Palestijnse gevangenen? Zijn familie en vrienden vinden van wel en proberen de Israëlische regering onder druk te zetten.


De nu 24-jarige Gilad Shalit werd vandaag precies vijf jaar geleden gekidnapt door militanten van de fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas. Hoe het met hem gaat is onduidelijk, bezoek mag hij niet ontvangen. Twee jaar geleden werd het laatste teken van leven ontvangen. Over de hele wereld wordt actie gevoerd om Shalit vrij te krijgen, onder meer door Amnesty International, een organisatie die zich normaliter richt op gewetensgevangenen. De mensenrechtenorganisatie roept op een petitie te ondertekenen aan Hamas-premier Isma’il Haniyeh. Ook wereldleiders zetten zich in voor zijn vrijlating. 

NRC Handelsblad schrijft:

De Franse president Sarkozy was vandaag de laatste westerse leider die zich de laatste dagen voor de vrijlating van Shalit uitsprak. Hij schreef een persoonlijke brief aan Shalit, die vanmiddag op de Franse ambassade in Tel Aviv aan de ouders van Shalit werd overhandigd. Sarkozy noemt zijn gevangenschap een schending van het internationale recht en roept Hamas op hem vrij te laten.

Hamas op zijn beurt zegt dat de Israëlische regering niet serieus onderhandelt. De militante organisatie wil de soldaat ruilen tegen duizend gevangen Palestijnen.

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (56)