Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wereldwijde strijd om 'goedkoopste munt'

  •  
13-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
valuta300.jpg
Monetair econoom Casper de Vries: 'Gedachte achter extra geld is dat het de economische groei bevordert en dus ook de werkgelegenheid'
De grootste economische machten in de wereld voeren een hordeloop om de goedkoopste munt te creëren. Met een goedkopere munt zou de handel en economie een duwtje in de rug kunnen krijgen. Dat zegt monetair econoom Casper de Vries van de Erasmusuniversiteit vrijdag in een interview met NU.nl.
Daarna volgden de Britten en de Japanners. Het heeft allemaal tot gevolg gehad dat hun munten in waarde zijn gedaald. Als laatste is nu Europa begonnen. Het is een wedstrijdje ‘wie heeft de goedkoopste munt’ geworden. Want een goedkope munt kan de economie van het eigen land natuurlijk een impuls geven.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) heeft miljarden euro’s extra in omloop laten brengen. De waarde van de euro’s daalt dan, waardoor gewone handelsbanken, zo hoopt de ECB althans, gemakkelijker geld gaan uitlenen aan kansrijke ondernemingen. Gevolg zou een groei van de economie en werkgelegenheid kunnen zijn.
Cc-foto: Epsos.de

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.