22

‘Wereldwijde voedselverspilling kan derde wereld voeden’

Wereldbank trekt aan de bel: we verspillen een vierde tot een derde van onze voedsel 

Het is een beetje een open deur intrappen, maar wel een heel belangrijke. De Wereldbank stelt donderdag in een rapport dat jaarlijks wereldwijd een kwart tot een derde van onze voedsel wordt verspild. Die verspilling van de enorme hoeveelheden voedsel in de wereld zou in veel arme landen het verschil tussen genoeg eten en ondervoeding kunnen betekenen. ‘De hoeveelheid voedsel die wereldwijd wordt verspild is beschamend’, aldus Jim Yong Kim, de president van de Wereldbank.


Iedere dag verdwijnt honderden miljoenen tonnen aan voedsel in afvalbakken. Tegelijkertijd zijn er miljoenen mensen die iedere avond hongerig naar bed gaan. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) laat in een reactie weten dat de cijfers van de Wereldbank iedereen met de neus op de feiten drukken. Dijksma:

Het laat weer zien dat wij, bedrijven en consumenten, nog werk te verzetten hebben om voedselverspilling tegen te gaan. Ook in Nederland kunnen wij een bijdrage leveren om voedselverspilling de wereld uit te helpen. Huishoudens gooien hier jaarlijks onbedoeld gemiddeld bijna 50 kilo of 350 euro aan voedsel weg.

In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is dat bedrag iets lager. Een familie van vier verspilt daar jaarlijks tussen de 800 en 1200 euro. Een groot deel hiervan gaat verloren in het consumptiestadium; het bederft bijvoorbeeld in de koelkast of staat te lang in de voorraadkast.

De Wereldbank schrijft op de website:

Verbazingwekkende cijfers geven aan dat de wereld ongeveer een kwart tot een derde van het voedsel dat gemaakt wordt voor consumptie verliest verspilt. In Afrika en Zuid-Azië, in gebieden die zwaar getroffen zijn door ondervoeding, betekent deze verspilling een verlies van 400-500 calorieën per persoon per dag.

De Wereldbank roept dan ook op tot verandering. Niet alleen een verandering in het gedrag van consumenten, maar ook een verandering van landbouwproductietechnieken en het investeren in transport- en opslaginfrastructuur, om de verspilling in te dammen.

De Volkskrant: ‘Enorme voedselverspilling zorgt voor honger’

Geef een reactie

Laatste reacties (22)