Laatste update 15:47
19

Wereldwijde woede over traangasgebruik tegen klimaatactivisten

Hard optreden van de Parijse oproerpolitie tegen klimaatactivisten heeft geleid tot wereldwijde verontwaardiging. Ook de Franse minister van Binnenlandse Zaken wil opheldering.

De Parijse oproerpolitie gebruikte vrijdag traangas tegen demonstranten van Extinction Rebellion die een sit-in hielden bij de Pont de Sully, in het hart van de Franse hoofdstad, in de buurt van de Notre-Dame. Activisten kregen van een afstand van 20 centimeter traangas in hun gezicht gespoten. Ook trok een agent de bril van iemands hoofd. Bekijk het politieoptreden vanaf 1.21:

Beelden van de politieactie werden veelvuldig gedeeld op sociale media en leidden wereldwijd tot verontwaardiging. Ook Franse politici delen de beelden. “Dit gebeurt niet in een dictatuur, maar in Frankrijk”, twittert Olivier Faure van de Parti Socialiste.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft de Parijse politie maandag om opheldering gevraagd.

Extinction Rebellion is een van oorsprong Britse beweging die inmiddels in een flink aantal West-Europese landen actief is. Met burgerlijke ongehoorzaamheid vragen de activisten aandacht voor de klimaatcrisis. Ze bezetten regelmatig belangrijke kruispunten.

Ook in Nederland zijn ze actief. Zo lijmden twaalf klimaatdemonstranten zich in april vast aan de ramen en deuren van het hoofdkwartier van Shell. Vorige maand verstoorden de activisten een debat in de Tweede Kamer.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)