Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Werkgever moet helpen bij schulden'

  •  
11-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Flickr_spaarvarken_krukken_Kenteegardin_300
Update: Schuldhulpverleners trekken ook aan de bel ... Grootste deurwaarderskantoor van Nederland signaleert toename van loonbeslagen bij met name jongeren ... Betalen zorgpremie blijkt probleem
Werkgevers moeten personeel met schulden beter ondersteunen. Daarmee kan ook het ziekteverzuim onder mensen met financiële problemen flink worden teruggedrongen. Dat zegt de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK maandag tegenover de NOS.
Update Het aantal schuldgevallen stijgt snel en daarmee het aantal loonbeslagen, zo bleek uit onderzoek van RTL Nieuws. Bij sommige bedrijven heeft de deurwaarder bij een op de vier werknemers beslag gelegd op het loon. Werkgevers zijn daar niet goed op voorbereid, zegt de NVVK.
Loonbeslag heeft volgens de NVVK grote gevolgen:mensen slapen slecht en kunnen zich slecht concentreren omdat al hun energie naar hun financien gaat. ( NOS )
Eerder Zo’n 150.000 jongeren zitten zo zwaar in de schulden, dat deurwaarders beslag leggen op hun loon of uitkering. Deze groep groeit snel, blijkt uit gegevens die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de grootste deurwaarder van Nederland, GGN.Ten opzichte van de eerste 7 maanden van 2011 is het aantal loonbeslagen dit jaar met 11 procent gestegen. Vooral de groep mensen onder de 30 jaar is hard getroffen. Daar is de stijging 20 procent, meldt RTL.
Volgens GGN gaat het bij hen alleen al om 15 duizend jongeren. Vooral het betalen van de maandelijkse zorgpremie blijkt een probleem. Maar het deurwaarderskantoor ziet ook betalingsproblemen bij andere vaste lasten zoals water, elektra en gemeentelijke belastingen. Ook postorderbedrijven en telefoonmaatschappijen scharen zich in het rijtje van schuldeisers die steeds vaker loonbeslag leggen. De gerechtsdeurwaarder ziet vooral mensen in de problemen komen die er in inkomen op achteruit gaan of hun baan kwijtraken. Maar ook jongeren met een baan raken in de problemen. Volgens het Nibud komt dat omdat deze generatie slecht met geld omgaat.
Een beslaglegging wordt uitgesproken door de rechter. Een schuldeiser mag bij een loonbeslag direct bij de werkgever of uitkeringsinstantie aankloppen voor het deel van het inkomen waar hij recht op heeft. Dit voorjaar bleek uit een rapport van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders dat er vaak meerdere schuldeisers tegelijk beslag leggen, zonder dat zij het van elkaar weten. Hierdoor zouden sommige schuldenaren inmiddels onder het wettelijk bestaansminimum leven.
Foto-cc: Ken Teegardin

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.