92

Werkgever wil ongezond levende werknemer kunnen ontslaan

Bonden en ondernemingsraden fel tegen, maar bedrijven zeggen een toename van ongezonde werknemers te zien

Werkgevers willen werknemers die ongezond leven op het matje kunnen roepen of zelf ontslaan, blijkt uit een onderzoek dat op het congres Gezond Ondernemen werd gepresenteerd.

Bedrijven zoals Connexxion willen niet meer opdraaien voor zieke werknemers. Het vervoersbedrijf ziet buschauffeurs die bijvoorbeeld te veel roken of te dik zijn en veel ziek zijn liever vertrekken:

Als deze mensen willens en wetens ongezond leven en zich geregeld ziek melden, zouden wij als werkgever harde maatregelen moeten kunnen nemen”, zegt HR-directeur Peter Paul Witte van Connexxion vandaag in het AD.

Volgens de werkgevers stijgt het aantal ongezonde medewerkers. Veel bedrijven weten echter al een succesvolle omslag te maken in het leven van hun werknemers. Met een actief preventiebeleid worden hun werknemers weer fit en gemotiveerd om aan het werk te gaan. Ook zorgverzekeraars zijn enthousiast over deze programma.

Uit eerdere onderzoeken blijkt dat organisaties die werkelijk uit zijn op duurzame inzet van hun werknemers, beter scoren op klanttevredenheid en productiviteit én dat hun personeel beter bestand is tegen stress.

Toch willen veel werkgevers het mogelijk ontslag als stok achter de deur houden. Een plan dat er bij vakbonden en ondernemingsraden niet in zal gaan.

Ad: Ontslag voor ongezond levende werknemer

cc-foto: JuicyRai
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (92)