28

Werkgevers geven geen stuiver voor loonsverhogingsplannen

Economen pleiten voor loonstijging om de consumentenbestedingen te stimuleren, maar werkgevers zien de plannen niet zitten

Woensdag pleitten diverse econbomen in de krant voor een loonstijging van 3 procent om de consumentenbestedingen te stimuleren en de lage inflatie aan te jagen. Werknemers zien het plan uiteraard wel zitten, maar werkgevers denken daar anders over.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer zegt donderdag in De Telegraaf:

Een loonstijging zorgt voor hogere loonkosten en een hogere premie- en belastingdruk voor werkgevers. Dat is juist kostbaar, inefficiënt en schadelijk voor de Nederlandse economie.

Ook Hans van der Steen van werkgeversvereniging AWVN vindt dat sociale partners moeten kijken naar andere oplossingen:

Meer flexibiliteit en het verhogen van de arbeidsproductiviteit zouden een stap in de goede richting zijn. Een algemene looneis helpt niet en is bovendien ouderwets.” 

De naamgenoten zeggen meer te zien in lastenverlichtingen en andere gerichte maatregelen om het vertrouwen van consumenten te laten toenemen. VNO-NCW voegt daaraan toe dat er meer fiscale voordelen zouden moeten komen voor het kopen van een huis.

Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank, sluit zich bij hen aan: 

Dit zijn allemaal macro-calculaties, daar moet je ontzettend mee oppassen. Bovendien zouden veel mkb’ers door een loonsverhoging in de problemen kunnen komen.

cc-foto: cs9323

Geef een reactie

Laatste reacties (28)