18

‘Werkgevers, laat werknemers buiten werktijd met rust’

Duitse minister van Arbeid Noord-Rijnland pleit voor restricties: werkgevers moeten personeel niet langer bestoken met mails en telefoontjes buiten werktijd

De minister van Arbeid van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, Guntram Schneider, wil dat het afgelopen is met werkgevers die hun personeel in hun vrije tijd bestoken met e-mails, whatsapp-berichtjes of telefoontjes. Schneider pleit ervoor dat de bereikbaarheid van personeel in de vrije tijd wettelijk wordt bepaald, om zo stress te voorkomen.

In een interview met de Rheinische Post, roept Schneider de overheid op om wettelijk vast te leggen hoe vaak werkgevers contact mogen hebben met hun personeel, buiten de werktijden om.

Schneider benadrukt wel dat het niet de bedoeling is om de bereikbaarheid “als een soort Spaanse inquisitie helemaal in de ban te doen”, maar er moet volgens hem wel een wet komen die regelt dat werkgevers op bepaalde tijden hun personeel niet mogen benaderen.

Eerder sloten Franse vakbonden en een aantal werkgeversorganisaties al een akkoord waarin bepaald wordt dat werknemers buiten werktijd niet langer werktelefoontjes en mails beantwoorden. In 2010 introduceerde de Deutsche Telekom al een beleid dat werknemers oproept om de vrije tijd ‘communicatievrij’ door te brengen. Lees daarover het artikel van Maarten van den Heuvel: Crackberry

cc-foto: Michael

Geef een reactie

Laatste reacties (18)