54

&… Werkgevers: Maak technische studies gratis

'Lenteakkoord kost bouw 20 duizend banen' ... 'Obama, stop landroof in Afrika' ... Chinese dissident Chen op weg naar VS ... President Malawi wil af van homoverbod ... Eerste commerciële vlucht naar ISS 

Meer nieuws van vandaag


‘Maak technische studies gratis’ –  Technisch hoger onderwijs moet gratis worden. Dat vindt Ineke Dezentjé Hamming, voorzitter van de FME, de werkgeversorganisatie van de technische industrie. Zij wil op deze manier voorkomen dat er een tekort aan bèta-technici ontstaat, liet zij vandaag weten. (Volkskrant)

‘Lenteakkoord kost bouw 20 duizend banen’ – Door de beperking van het recht op hypotheekrenteaftrek zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die hebben afgesproken loopt de bouwsector in de periode 2014-2017 jaarlijks 2,5 miljard euro mis. Directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) meldt dat vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Huizenbezitters zullen door het begrotingsakkoord minder snel verhuizen of hun woning laten verbouwen omdat het wonen duurder wordt, zo verwacht het EIB. Mogelijk zullen daardoor 20.000 banen in de bouw verdwijnen. (Trouw)

‘Obama, stop landroof in Afrika’ – “Onze hoop is dat president Obama de leiding neemt bij het afwenden van deze komende catastrofe.” De Solidariteitsbeweging voor een Nieuw Ethiopië (SMNE) en de Amerikaanse denktank Oakland Institute hebben de Amerikaanse president in een brief opgeroepen ‘landroof’ in Ethiopië te bespreken met de Ethiopische premier Meles Zenawi.
Met andere Afrikaanse leiders (Benin, Ghana en Tanzania) is Zenawi door Obama uitgenodigd om op de G8-top van leidende industrielanden in Camp David te praten over voedselzekerheid in Afrika. (Trouw)

Chinese dissident Chen op weg naar Amerika – De blinde Chinese activist Chen Guancheng is zaterdag vanuit Peking naar de Verenigde Staten vertrokken, met bestemming New York. Dat zei een functionaris op het vliegveld van Peking. Eerder op zaterdag was Chen al uit het ziekenhuis vertrokken waar hij zat na een verblijf van enkele dagen in de Amerikaanse ambassade. (NU.nl)

President Malawi wil ‘homoverbod’ schrappen – President Joyce Banda van Malawi wil af van het verbod op ‘homoseksuele handelingen’ in haar land. Dat meldde de BBC gisteren. In veel Afrikaanse landen rust een taboe op homoseksualiteit. Alleen in Zuid-Afrika kunnen mensen met hetzelfde geslacht trouwen. Twee Malawische mannen die aankondigden in het huwelijksbootje te willen stappen, werden in 2010 veroordeeld tot 14 jaar cel. Na een storm van kritiek uit de internationale gemeenschap kreeg het duo uiteindelijk gratie op ‘humanitaire gronden’. (AD)

Eerste commerciële vlucht naar ruimtestation afgebroken – De allereerste commerciële vlucht naar het internationale ruimtestation ISS is vandaag niet doorgegaan. De lancering van het ruimtevrachtschip Dragon werd op het laatste moment afgebroken. Volgens de vluchtleiding op Cape Canaveral in Florida was de druk in een van de raketmotoren te hoog opgelopen. De eerstvolgende mogelijkheid om de Dragon te lanceren is aanstaande dinsdag, maar er is nog geen nieuwe lanceerdatum vastgesteld. (Volkskrant)

Foto voorpagina cc: William Veerbeek

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (54)