40

Werkgeverslobby: ‘Pensioenfondsen moeten hypotheken opkopen’

Alsof de hypotheekfondsen niet genoeg problemen hebben, moeten ze van VNO-NCW ook nog de banken verlossen van hypotheken

Pensioenfondsen zouden hypotheken moeten overkopen van banken. Zo kunnen banken weer geld vrij maken om nieuwe hypotheken en leningen te verstrekken. Dit is de ‘briljante’ visie die werkgeversorganisatie VNO-NCW vandaag uit de doeken doet in de notitie ‘Nederland moet weer verdienen’, op de dag dat een van de grootste pensioenfondsen bekend maakt diep in de problemen te zitten. Het FD sprak met Bernard Wientjes, de baas van de werkgeverslobby.

Volgens Wientjes zijn de hypotheken die bij de banken uitstaan, ter waarde van 650 miljard euro, een “spaarpotje”. De hypotheken moeten aan pensioenfondsen worden verkocht want, zegt Wientjes in het FD:

Een dergelijke belegging is minder risicovol dan beleggen in Zuid-Europese staatsobligaties en levert toch langjarig een goed rendement.

Banken kunnen dan weer meer kredieten verlenen en de vastgelopen woningmarkt krijgt een nieuwe impuls. Het kabinet moet dan wel het afstempelen van de pensioenen opschorten en de rekenrente waarmee pensioenfondsen hun verplichtingen berekenen, verhogen, aldus het FD. (Om dit laatste vragen de pensioenfondsen ook al).

VNO-NCW is niet de eerste die begerig naar de Nederlandse pensioenfondsen kijkt als oplossing voor de financiële problemen. Politici hebben de afgelopen jaren de fondsen opgeroepen dat zij moeten investeren in wegen, banken, de gezondheidszorg, schoolgebouwen en sowieso meer in het Nederlandse bedrijfsleven. Pensioenbestuurders verzetten zich tegen die suggesties. PGGM-bestuurder Martin van Rijn, toen werd gesuggereerd dat pensioenfondsen in verzorgingstehuizen zouden moeten investeren:

Pensioenfondsen zijn niet de pinautomaat van het kabinet

Dat de fondsen de kat uit de boom kijken, verbaast Wientjes niet. “Zij kijken vooral naar het rendement voor hun deelnemers, niet of de Nederlandse economie wordt gered.”

FD: VNO-NCW: ‘Gebruik pensioenpot voor aankoop hypotheken’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)