Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Werkloosheid docenten onder de 30 neemt toe

  •  
16-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
basisschool.jpg
Alleen in juli hebben al 3.300 werknemers uit het onderwijs een WW-uitkering aangevraagd
Steeds meer jonge onderwijzers uit het basisonderwijs raken werkloos. Door zowel een teruglopend leerling aantal als door stille bezuinigingen en doorwerkende ouderen, is er voor leraren onder de 30 jaar nauwelijks nog plek. De werkloosheid in het onderwijs loopt dan ook razendsnel op. Dat meldt onder meer de Volkskrant.
Uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat vorige maand 3.312 personen uit het onderwijs een WW-uitkering aanvroeg. Dat is een toename van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van hen zijn 1.629 leraar of lerares. Tweederde is jonger dan 30 jaar.
Het UWV verwacht dat de werkloosheid in het onderwijs pas rond 2017 verder af zal nemen. Dan zijn de grootste leerlingendalingen achter de rug en bereikt het aantal leraren en leraressen dat met pensioen gaat zijn hoogtepunt, zo is de verwachting. De afgelopen jaren is in korte tijd de gemiddelde pensioenleeftijd in het onderwijs gestegen van 60 naar 63 jaar.
Dat jonge onderwijzers eerder op straat staan komt omdat ze nauwelijks nog in vaste dienst genomen worden. Ze krijgen tijdelijke contracten die ophouden wanneer de zomervakantie begint. Een deel van hen kan weer – tijdelijk – aan de slag als het schooljaar begint, maar een deel zit noodgedwongen toch thuis. de werkloosheid in het onderwijs is van juli 2009 van 6.158 WW-uitkeringen naar 14.714 uitkeringen afgelopen juli opgelopen.
cc-foto: Atelier Pro

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.