Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Werksters slecht beschermd in Nederland'

  •  
11-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_werkster2_JK5854_300
Update: PvdA wil minimumloon en cao voor huishoudelijke hulp ... Cao, ontslagbescherming en verzekering tegen arbeidsongeschiktheid in andere Europese landen veel beter geregeld, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant
Werksters die bij mensen in huis werken zijn in Nederland veel slechter af dan hun collega’s in andere Europese landen, schrijft de Volkskrant zaterdag. Ze hebben geen cao, geen ontslagbescherming en zijn niet verplicht verzekerd tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. In landen als België, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Scandinavische landen is dat wel het geval, blijkt uit onderzoek van de krant.
Update 15.00 Volkskrant : De PvdA vindt dat werksters tenminste recht hebben op het minimumloon net als andere werknemers in Nederland. Liever zien de sociaaldemocraten dat in de huishoudelijke dienstverlening ook met vakbonden een cao wordt afgesproken, zodat de hulpen in huis betere arbeidsvoorwaarden krijgen. Dat heeft Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van de PvdA vandaag gezegd naar aanleiding van een onderzoek van de Volkskrant.
Eerder Overal in Europa vormt huishoudelijk werk bij particulieren het grootste circuit waarin zwart wordt gewerkt, met onderbetaling, uitsluiting van sociale rechten en soms uitbuiting tot gevolg. De meerderheid van de werksters zijn arbeidsmigranten van buiten Europa, een groot deel daarvan is illegaal, schrijft de Volkskrant.
In veel Europese landen is de positie van werksters de afgelopen jaren verbeterd. Het beroep van werkster wordt geformaliseerd met cao’s en bemiddelingsbureaus die ervoor zorgen dat de werkster met de afdracht van premies verplicht verzekerd is en inkomstenbelasting betaalt. De sleutel tot het succes blijkt belastingaftrek voor werkgevers van een deel van de kosten. 
In Nederland is zwart en onverzekerd werken nog altijd de norm. De werkgever mag de hulp zwart betalen. Het is aan de werkster of ze haar verdiensten opgeeft aan de Belastingdienst en zich verzekert.
Foto-cc: Julia Shannon
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.