Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Werkstraffen en boetes voor bedreigen en beledigen Sylvana Simons

  •  
18-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
Rb, uitspraak beledigen Sylvana Simons

© 2017-05-18 10:57:54 AMSTERDAM - Sylvana Simons komt aan bij de rechtbank in Amsterdam, waar de rechter uitspraak doet in het proces rond bedreiging, discriminatie en belediging tegen haar. He

Donderdagmiddag werd het vonnis uitgesproken in de rechtszaak tegen de bedreigers van Sylvana Simons. Van alle racistische, seksistische, discriminerende, bedreigende en beledigende berichten die ze had ontvangen, werden tweeëntwintig personen vervolgd. Slechts eén verdachte wordt vrijgesproken. De rest van de veroordeelden kreeg een werkstraf of een geldboete.
Drie van de vier verdachten die werden vervolgd voor opruiing werden veroordeeld. Ze kregen 60 uur werkstraf. De meest besproken zaak is de man die het filmpje maakte waarin een beeltenis van Simons werd gelyncht. ‘De inhoud is weerzinwekkend en heeft voor veel beroering in de Nederlandse samenleving gezorgd’ aldus de rechter. De verdachte werd veroordeeld voor opruiing en kreeg 80 uur werkstraf. In dertien van de zaken werd belediging ten laste gelegd. Eén van hen werd vrijgesproken, de overige twaalf kregen een geldboete. In totaal kregen zestien mensen een geldboete van 150 tot 450 euro. Er werden geen celstraffen uitgedeeld.
De rechter ziet de vrijheid van meningsuiting wel als ‘een issue’ in deze zaak. De rechter noemt dit als een van de belangrijkste fundamenten van onze democratie. Opmerkingen die choqueren en verontrusten kunnen onder die vrijheid vallen, maar volgens de rechtbank zijn hier grenzen aan.
Over het algemeen geldt dat als uitlatingen niet gezien kunnen worden als onderdeel van het publieke maatschappelijke debat, die toe is gestaan. De rechtbank oordeelde dat uitspraken als ‘vies vuil wijf’, ‘afschieten’ en ‘Bokito’ over de grens gaan van wat er in de openbare ruimte gezegd kan worden. Dergelijke uitspraken vallen volgens de rechter niet onder de vrijheid van meningsuiting.
De rechter sprak ook over de grote hoeveelheid media-aandacht voor de zaken. De rechter kan zich voorstellen dat de verdachten die niet gevraagd hebben om de impact van die media-aandacht zich ‘de kop van jut’ voelen. Volgens de rechtbank is dit een aanleiding om de straffen te matigen.
De rechtbank zegt met de opgelegde straffen een signaal te willen geven dat het overschrijden van de grenzen van de vrijheid van meningsuiting consequenties heeft. ‘Simons kaatst de bal, die mag ze dan terugverwachten, maar niet eindeloos’, aldus de officier van justitie.
Volgens aanwezigen in de rechtbank oogde Sylvana Simons kalm. Ze zei tevreden te zijn over de uitspraak, ondanks dat de straffen iets lager uitvielen dan de eisen. Ze is blij met het signaal dat uitgaat van de vonnissen. ‘Als samenleving mogen we blij zijn dat er nu een uitspraak ligt waarin staat dat er grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting’ aldus Simons. Ze hoopt dat de uitspraak ervoor zorgt dat mensen twee keer nadenken voordat ze iets op social media schrijven, en ‘we met z’n allen nadenken over het effect dat ons gedrag heeft op anderen’.
 
 
 
 
 

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.