5

West-Afrikaanse landen verklaren oorlog aan Boko Haram

Nederland biedt hulp aan bij terugvinden ontvoerde Nigeriaanse schoolmeisjes

Kameroen, Tsjaad, Niger en Benin schieten Nigeria te hulp in de strijd tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. Dat zijn de landen overeengekomen op een door Frankrijk georganiseerde top. De landen worden gesteun door de Verenigde Staten en de Europese Unie.


De Nigeriaanse president Jonathan Goodluck, die zwaar onder vuur ligt vanwege laks optreden, stelde dat Boko Haram niet langer een lokale terreurgroep is maar beter gezien kan worden als de Al Qaida in West en Centraal Afrika. De president van Benin verklaard edat de religieuze onverdraagzaamheid van de groepering totaal niet past in Afrika.

De landen hebben afgesproken informatie uit te wisselen, de grenzen te bewaken en gezamenlijk ingrijpen als dat nodig is. Het zal nog wel even duren voordat de samenwerking daadwerkleijk vruchten kan afwerpen. Het Nigeriaanse leger bijvoorbeeld is totaal niet opgewassen tegen de groepering.

De top was door de Franse president Hollande georganiseerd naar aanleiding van de ontvoering van bijna 300 Nigeriaanse schoolmeisjes die nog steeds spoorloos zijn. Frankrijk assisteert bij het terugvinden van de meisjes. 

De NOS meldt in ander verband dat Nederland Nigeria wil helpen bij het opsporen van de meisjes:

Nederland heeft Nigeria aangeboden om te helpen met de zoektocht naar de circa 300 ontvoerde schoolmeisjes. Dat schrijft minister Timmermans in antwoord op Kamervragen van D66 en het CDA. Het kabinet heeft president Goodluck Jonathan een brief gestuurd met het aanbod. Daarin staat dat als de Nigeriaanse autoriteiten om een specifieke bijdrage aan de zoektocht vragen, Nederland daar welwillend naar zal kijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)