76

West-Europa staat zo goed als droog

Olie-, gas- en kolenvoorraad bijna op ... EU binnen enkele jaren compleet afhankelijk van landen als Rusland, Qatar en Noorwegen

Hoewel duurzaamheid uit de mode lijkt en er flink bezuinigd wordt op groene initiatieven in West-Europa, staan de grote landen zo goed als droog. Onderzoekers waarschuwen dat de Britse voorraden aan olie, kolen en gas binnen vijf jaar op zullen zijn. Frankrijk zal binnen een jaar al door de eigen voorraad aan fossiele brandstoffen heen zijn gebrand en ook Duitsland, dat weliswaar een flinke kolenvoorraad heeft, zal binnen een jaar de bodem van de olievoorraad bereiken. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Global Sustainability Institute, waarin wordt gewaarschuwd dat Europa binnen afzienbare tijd compleet afhankelijker wordt van Noorwegen, Qatar en Rusland voor de energievoorziening.

Doctor Aled Jones, directeur van het instituut, waarschuwt dat ‘schuldenrijke’ landen steeds kwetsbaarder worden voor stijgende energieprijzen:

De EU wordt steeds afhankelijker van grondstofrijke buren als Rusland en Noorwegen. Deze trend zal zich voortzetten, tenzij daadkrachtig wordt opgetreden.

Professor Anderson, ook verbonden aan het instituut, pleit voor een ‘Europa-breed initiatief’ voor het opwekken van wind-, golf-, zonne- en andere vormen van duurzame energie:

Kolen-, olie- en gasvoorraden in Europa raken op en we hebben alternatieven nodig.

Rusland daarentegen, hoeft zich voorlopig nog geen zorgen te maken over de eigen voorraad gas, kolen en olie. Bij voortzetting van het huidige tempo aan brandstofwinning, heeft het land nog voor 50 jaar olie, 100 jaar gas en 500 jaar kolen in het vooruitzicht.

cc-foto: Thomas Hawk

Geef een reactie

Laatste reacties (76)