95

Westen slaat plank mis met aanpak radicalisering

Terrorismedeskundige stelt dat huidige methode polariseert en terroristen van eigen bodem kweekt 

De manier waarop het Westen radicalisering aanpakt is gedoemd te mislukken. De huidige aanpak polariseert en kweekt juist terroristen van eigen bodem. Dit zegt terrorismedeskundige David Kenning.

Kenning is psychoanalist en adviseur van de gemeente Amsterdam op het gebied van Syriëgangers. In Nrc bekritiseert hij de hardhandige aanpak van het Westen. De strijd wordt – volgens de deskundige – tegen de islamitische cultuur gevoerd terwijl het een strijd moet zijn tegen terreurgroepen als Al-Qaeda en Islamitische Staat (IS).

Zij vragen de gematigde islam zich verantwoordelijk te voelen voor de bestrijding van de radicale. (…) De jihadistische ideologie is zwak. Ga maar na: 99,99 procent van de anderhalf miljard moslims is immuun voor de ideologie van IS.

Volgens Kenning heeft de allure van IS voor jihadgangers minder te maken met de islam en meer met de ideologie van de terreurgroep waardoor strijders zich geweld kunnen permitteren. Een groot deel van de Syriëgangers is bekeerling en 90 procent is jonger dan 24 jaar.  

De ideologie van IS geeft een vrijbrief voor geweld. De volgelingen hoeven zich niet te beheersen zoals wij. Jihadisme is een puberoplossing voor een puberbrein. Het is belangrijker dat we de psychologische gesteldheid van de jihadisten begrijpen, dan dat we ons blindstaren op de radicale islam.

Uit onderzoek van de Landelijke Politie blijkt dat psycho-sociale aandoeningen inderdaad een rol spelen. Van de Syriëgangers lijkt 60 procent psychologische problemen te hebben. Over de directe gevaren van IS zegt Kenning: 

Het kalifaat kan ons leven nauwelijks in gevaar brengen. Maar ze brengen onze manier van leven wel degelijk in gevaar.” 

cc foto: Thierry Ehrmann

Geef een reactie

Laatste reacties (95)