31

‘Westen verdient 2 miljard aan opgeleide artsen uit Afrika’

Afrika verliest fortuin met opleiding van artsen omdat die naar westerse landen verhuizen

Afrikanen die als arts worden opgeleid verhuizen uiteindelijk naar het buitenland, waar westerse landen flink van profiteren. Afrikaanse landen verliezen daarmee tienduizenden euro’s die ze in hun eigen artsen hebben geïnvesteerd. Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Ze vinden dat rijke landen de onevenwichtigheid moeten erkennen en meer moeten investeren in opleidingen en de ontwikkeling van de gezondheidszorg in de verliezende landen.

Volgens het rapport verliezen landen uit de Sub-Sahara zo’n 2 miljard dollar (1,5 dollar) aan investeringsgeld in artsen. Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn de grootste verliezen. Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de landen die de meeste Afrikaanse dokters rekruteren.

Veel rijke landen, die minder artsen opleiden dan ze nodig hebben, zijn afhankelijk van immigrantendokters om het tekort te compenseren”, aldus het rapport. “Ontwikkelingslanden betalen om personeel op te leiden, die dan de gezondheidszorg in ontwikkelde landen gaan ondersteunen.

Trouw: Westen profiteert van artsen uit arme landen, Afrika verliest fortuin

cc-foto: Mike Blyth

Blijf waar je bent: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (31)