Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Westen verdient 2 miljard aan opgeleide artsen uit Afrika'

  •  
28-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
Africandoktor_300.jpg
Afrika verliest fortuin met opleiding van artsen omdat die naar westerse landen verhuizen
Afrikanen die als arts worden opgeleid verhuizen uiteindelijk naar het buitenland, waar westerse landen flink van profiteren. Afrikaanse landen verliezen daarmee tienduizenden euro’s die ze in hun eigen artsen hebben geïnvesteerd. Dat blijkt uit een rapport van Canadese wetenschappers. Ze vinden dat rijke landen de onevenwichtigheid moeten erkennen en meer moeten investeren in opleidingen en de ontwikkeling van de gezondheidszorg in de verliezende landen.
Volgens het rapport verliezen landen uit de Sub-Sahara zo’n 2 miljard dollar (1,5 dollar) aan investeringsgeld in artsen. Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn de grootste verliezen. Australië, Canada, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zijn de landen die de meeste Afrikaanse dokters rekruteren.
Veel rijke landen, die minder artsen opleiden dan ze nodig hebben, zijn afhankelijk van immigrantendokters om het tekort te compenseren”, aldus het rapport. “Ontwikkelingslanden betalen om personeel op te leiden, die dan de gezondheidszorg in ontwikkelde landen gaan ondersteunen.
cc-foto: Mike Blyth
Blijf waar je bent: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.