21

‘Wetenschappelijke claims mindf*ck onzin’

Wetenschapsfilosofen kraken claims televisieprogramma

In het televisieprogramma ‘Mindf*ck’ houdt illusionist Victor Mids bekende en onbekende Nederlanders voor de gek met onverklaarbare illusies. Hij claimt dat hij dat kan door zijn illusionistische talenten te combineren met wetenschap. Hij is ten slotte afgestudeerd medicus.

Op 5 januari j.l. legde Mids in De wereld draait door uit hoe hij op de juiste momenten in staat is om de lichaamstaal van mensen te lezen. Hij zegt op ademhaling, blikrichting, hartslag en dergelijke te letten. Maar daar is nu kritiek op.

Volgens wetenschapsfilosofen Hans Dooremalen en Herman de Regt is dat onzin en is de wetenschappelijke koppeling niet terecht. Herman de Regt:

Als Victor Mids de pincode uit iemands gedachten haalt dan is hij gelukkig wel zo slim om te zeggen dat hij geen gedachten kan lezen, maar lichaamstaal kan interpreteren. Maar we weten allemaal dat dat niet kan. De psychologie laat zien dat zulke gedetailleerde informatie als een getal uit je hoofd halen op grond van je lichaamstaal… dat gaat niet.

Met wetenschap heeft het programma volgens Herman de Regt en Hans Dooremalen niets te maken. Victor blijft volhouden dat hij een combinatie van wetenschappelijke methodes en illusies beoefent. Alleen:

Ik vertel nooit wanneer ik wat doe. Dat is uiteindelijk aan hen en de kijkers thuis.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)