Laatste update 20:22
21

Wetenschappers: koop biologisch voedsel tegen insectensterfte

Eerder deze week werd een groot onderzoek gepubliceerd over de massale sterfte van insectensoorten en de rampzalige gevolgen daarvan voor de natuur. Een bericht om moedeloos van te worden, maar wetenschappers benadrukken dat de consument zelf ook kan helpen om dit verschijnsel te stoppen. De twee belangrijkste dingen die burgers kunnen doen zijn biologisch voedsel kopen en aandringen op politiek ingrijpen tegen het gebruik van zware bestrijdingsmiddelen.

Intensieve landbouw en het gebruik van zware pesticiden spelen een grote rol bij de gigantische daling in insectenpopulaties en bedreigen daarmee de totale ineenstorting van ons ecosysteem. Professor Axel Hochkirch, voorzitter van de International Union for the Conservation of Nature, spreekt van een ‘realistisch, globaal en dramatisch probleem’:

Als je biologisch voedsel koopt, dan zorg je ervoor dat het land minder intensief gebruikt wordt. Er zijn veel studies waaruit blijkt dat biologische landbouw beter is voor insecten dan intensieve landbouw. Het is eigenlijk volkomen logisch.

In een interview met the Guardian suggereert hij nog meer insectvriendelijke tips:

Dingen als je gazon niet eens per week, maar eens per jaar maaien, wat sowieso al genoeg is. Plant planten die ook natuurlijk voorkomen in jouw omgeving. Gebruik geen kunstmest of pesticiden. Kunstmest is een groot probleem omdat door de dichte begroeiing die zij veroorzaken insecten die meer ruimte nodig hebben in de verdrukking komen.

Hochkirch benadrukt echter dat – net als bij klimaatopwarming – alleen politiek ingrijpen echt het noodzakelijke verschil kan maken:

De belangrijkste en meest ingrijpende stap die genomen moet worden om insecten te helpen is hervorming van subsidies voor intensieve landbouw. Dat is de grootste bedreiging voor de meeste soorten en kan alleen veranderd worden op politiek niveau. Het systeem van hoe boeren beloond worden moet veranderen. Het ligt namelijk niet aan de boer, maar aan het systeem.

Cc-foto: slgckgc

Geef een reactie

Laatste reacties (21)